GELLÉRT KIS GÁBOR

Full text search

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Azt reméltem, hogy ebben a parlamentben semmi módon nem kél újra a lassan százesztendős kultúrkampf; és némi meglepetéssel tapasztalom a megelőző megszólalásokból, hogy erre látunk kísérletet; arra, hogy az egyház jelenlétét olyan módon politizálják át, ahogy ezt megtették képviselőtársaim - és ami alaptalan.
Igenis, azt kell mondanom, hogy a Magyar Köztársaság és annak mindenkori kormánya kétféleképpen mérlegelhet oktatási intézmények esetében: állami és nem állami intézményeket. Ez volna a világnézeti semlegességnek... (Hangok az ellenzéki padsorokból.) az a tartalma - és nem több -, amiről annyit beszéltünk. Ha valamelyik képviselőtársamnak más definíció jár az eszében, akkor olvassa el az Alkotmánybíróság idevonatkozó határozatát!
Ennek következtében olyan helyzetben van a mindenkori kormány, hogy a nem állami iskolák tekintetében nem tehet különbséget egyházi és más iskolák között. Természetesen ez azt jelenti, hogy normatív módon megkapják ezek a támogatásokat - mert ez jár nekik, ez a szektorsemleges finanszírozás lényege -, ami e fölött van, az külön döntést igényel. Ez az, amit mindenkor külön megállapodásban kell rögzíteni, és vélhetően az a megállapodás, amely megszületik az egyházak és a kormány között, tartalmazni fogja ezt.
Végül egyetlen dologra szeretnék utalni: tételesen nem felel meg a valóságnak az, hogy 400 ezer forint a felsőoktatási normatíva, és 80 ezer az egyháziaknál. Ez intézményről intézményre változó. Szeretném közölni (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), hogy a Vitéz János Katolikus Tanárképző Főiskola Esztergomban 400 ezer forint fölötti ellátmányt kapott 1995-ben. (Az elnök pohara megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idő leteltét.) De az adatokat ismerni kell és nem torzítani. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me