POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Dornbach Alajos Úr! Az ön szavai szerint hét év óta folyik ez a huzavona, de hadd egészítsem ki, hadd igazítsam ki: két év óta folyik ez a huzavona, mióta az MSZP- és SZDSZ-kormány működik. (Dr. Pusztai Erzsébet: Három!) Két és fél éve. Azt megelőzően, '84-et (Sic!) megelőzően három alkalommal került sor bírók választására; összesen 11 alkotmánybírót választott meg a Ház, valamennyi esetben 80 százalék fölötti aránnyal nyerték el a posztjukat.
Egyetlenegy személyben is meg lehetne nevezni azt, aki ezt az eljárást valóban huzavonává alantosította, és ez a személy éppen ön, Dornbach Alajos. Ön az, aki adott esetben alantas vagy nemtelen eszközökkel is élt a jelölőbizottság ülésein, hogy besározzon becsületben megőszült tisztességes, szakmailag kifogástalan embereket. (Közbeszólások az ellenzék padsoraiból: Úgy van! - Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.) Ön az, aki minden esetben elutasította az ellenzék által vázolt megoldást: három jelöltet állítson a jelölőbizottság, mind a három jelölttel szemben igen magas szakmai, emberi szintet állítva fel.
A három jelölt közül az egyik legyen a kormánypártok konszenzusát élvező, a másik az ellenzéké, és a harmadik csak akkor kapjon jelölést, ha valamennyi parlamenti párt egyetért a személyében. Önök ezzel szemben minden esetben a parlamenti arányokat kívánták tükröztetni a jelölésben.
Végezetül, aki kisebbségi diktatúráról beszél ebben a kérdésben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), az butaságról tesz tanúbizonyságot. Sólyom László elnök úr szavait szeretném figyelmébe ajánlani: kompromisszumkényszer van az alkotmányos struktúrába beépítve (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az időkeret leteltét.), és nincs mód diktatúrára. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me