AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ez egy rendkívül szövevényes ügy, amit ön nekünk elmondott, és természetesen nem vállalkozhatom arra, hogy ezt két percben megpróbáljam kibogozni. Néhány dolgot szeretnék csak első reagálásképpen elmondani.
Mindenekelőtt: a Port Rt. esetében csődeljárás van folyamatban, ebből következőleg, miután ezt szigorú törvényi szabályok írják elő, április 9-éig fizetési haladék van, tehát odáig tulajdonképpen ebben az ügyben semmi nem tud történni.
A másik: én is úgy látom, hogy egy belső vizsgálattal át kell tekintenünk, hogy a bankfelügyelet hogyan járt el ebben az egész ügyben. Annyit tudok, hogy '94-ben, az akkor érvényes szabályok szerint még csak bejelentési kötelezettség volt ennek a konstrukciónak a létrehozásáról. Ez annak idején megtörtént, és a Nemzeti Bank is engedélyezte a kártyakibocsátást.
Tulajdonképpen ami igazán vizsgálandó: utána milyen események következtek be, és hogy állt be az a helyzet, hogy végső soron a bankfelügyelet ez év januárjában már jogosulatlan pénzintézeti tevékenység végzése miatt feljelentést tett a Port Rt. ellen. Az egész ügy kibogozásában szélesebb értelemben azt gondolom, kulcsszerepe van az ÁPV Rt.-nek, hiszen ez egy alágazása a Co-Nexus Rt.-vel létrehozott szerződésrendszernek.
(23.20)
Az ügy bonyolultságára szeretném érzékeltetni, hogy jelenleg az sem egészen egyértelmű, hogy az ÁPV Rt. a Port Rt. tulajdonosának tekinthető-e vagy nem. E tekintetben is kétségek is vannak. Márpedig ameddig a tulajdonos nem tisztázott, addig meglehetősen nehéz helyzet van. Ezen a munkán az ÁPV Rt. dolgozik, és azt gondolom, a további ön által felvetett következmények már igazából az után jöhetnek, ha sikerül az egyes területeken a vizsgálatokban előrehaladni.
Tehát némi türelmét kérem, és megpróbáljuk ezekben a dolgokban, amennyire lehet, felgombolyítani a szálakat. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me