DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! "Újra bűntény a földeken" címet adtam ennek a felszólalásomnak - már nem először történt a közelmúltban hasonló eset.
A legnagyobb megdöbbenéssel vettem tudomásul március 15-én, amikor egy kétségbeesett kistermelő felkeresett, és megmutatta a siralmas állapotot Kuncsorbán, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, és rendkívüli indulattal közölte, hogy a Csomasz Kft. - a volt Búzakalász TSZ egyik utóda -, amelyik körülbelül 2000 hektár szántóföldön gazdálkodik; ennek a kétségbeesett tulajdonosnak, akit úgy hívnak, hogy Lapu Ferenc, Kuncsorba, Dózsa György út 77. alatt, akinek a földje 17,3 hektárt tesz ki, a búzával bevetett területét 1997. március 14-én a Csomasz Kft. traktorosa az elnök utasítására kiszántotta. Ez a terület ennek a kistermelőnek a saját tulajdonát képezte, és ezzel óriási kárt okozott. Nemcsak személy szerint neki, hanem az országnak is, hisz kenyérgabonáról, búzáról van szó. Ezt a magyar ember mindig úgy hívta, hogy élet, hisz a nemzet kenyeréről van szó. Kétszeresen is kár, és ezt én csak "bűntény" szóval tudom aposztrofálni. A kár körülbelül, ha szerényen is számítom, 500 mázsa búza. Értéke forintban körülbelül egymillió forint. Ez az összeg a Tocsik-sikerdíjhoz elenyésző, de ennek a kistermelőnek az egész évi befektetési összeget jelenti. Hogy erre mennyi lesz a ráfordított költség, azt az előttünk álló hónapok jelzik, mint azt is, hogy mennyi haszon csapódik le, ami nem lesz oly nagy, mint ahogy azt sokan elképzelik. Nincs az az üzem - különösen a mezőgazdaságban -, amely ilyen eljárást megengedhet magának büntetés nélkül.
Az illető kistermelőnek, Lapu Ferencnek a felháborodása érthető, és az eddig ráfordított összeg közel 400 ezer forintot tesz ki. Ezért az elkeseredése majdnem szinte tettlegességgé fajult. Ha nincs a közelben emberek tömege, akkor ennek az incidensnek beláthatatlan következménye lett volna.
Tisztelettel kérem a mezőgazdasági (Sic!) miniszter urat vagy a belügyminiszter urat, hisz ő jeleníti meg a rendet és a biztonságot, még az áldozat védelmében is, hogy ilyen és hasonló cselekedetek - amelyek már többször megismétlődtek országszerte - ne legyenek szinte törvényszerűen jelen az amúgy is nehéz helyzetben levő újrakezdő kistermelők, őstermelők között.
Hangsúlyozni kívánom a tisztelt kormánynak, a tisztelt Országgyűlésnek, hogy az ehhez hasonló esetekre rendkívüli odafigyeléssel kell lennünk, amikor is a magyar mezőgazdaság helyzete egy rendkívül kritikus helyzetben van. Amikor is a felvonuló termelőszféra és a kormány között megkezdődtek a tárgyalások, ezen durva intézkedések folyamán még inkább olajat öntünk a tűzre, aminek a következménye nem szerencsés, sőt durván sérti a magyar kistermelőket, de úgy érzem, az egész agráriumot.
Kérem a tisztelt Országgyűlésen keresztül a kormányt, hogy ezt az intézkedést a legsürgősebben tegye helyére, és az érintett tulajdonost a vétkes nagyüzem azonnal kártalanítsa, mert ennek a termelőnek ebben rejlik az egész évi munkájának az eredménye.
Az intézkedést előre is köszönöm az Országgyűlésnek, az illetékes Földművelésügyi Minisztériumnak, a belügyminiszternek; a szükséges intézkedést azonnal tegye meg, azaz ezt a rendkívüli feszültséget, amelyet ott a környéken előidézett, és a legnagyobb megbotránkozást teremtette meg...
Intézkedését előre is köszönve, maradok tisztelettel az Országgyűlésnek és az illetékes intézkedő szerveknek.
Köszönöm, hogy meghallgattak, tisztelt Országgyűlés, e késői órában, de ez az ügy mélyen felkavart engem is és mindazokat, akik jelen voltak ennek a termelőnek a bejelentésnél.
Ilyen és hasonló helyzeteket, úgy érzem, nem érdemes előidézni, senkinek sincs ehhez joga, kérem a további intézkedést. Itt az esti órákban beszélgettem Kis Zoltán államtitkár úrral, úgy érzem, hogy e rendkívül feszült helyzetben, ami a magyar mezőgazdaságot e pillanatban jellemzi, feltétlenül meg kell tenni. Az Országgyűlés többi tagja nem hallja ugyan, de a rádión keresztül talán tudomásukra jut ez az eset, amely mélyen felháborítja a közvéleményt.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me