DR. OROSZ ISTVÁN

Full text search

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Remélem, hogy az én felszólalásom bele fog férni két percbe, tehát lehet kétpercesként kezelni.
Valójában két észrevételem van: az egyik a Tabajdi Csaba által elmondottakhoz kapcsolódik, a másik pedig ahhoz, amit Hegyi Gyula képviselőtársam mondott. Nagyon fontosnak tartottam azt, hogy Tabajdi Csaba különbséget tett a tudatos, az állami, az államhatalmi asszimiláció és az asszimilálódás között.
(19.30)
Azzal, hogy ez utóbbi ennek az országnak a történetében is és sok más európai ország történetében tulajdonképpen a modern állam jellemzője, amely az egynyelvű államot kívánja megteremteni, és ennek megfelelően igyekszik valójában a más nyelven beszélőket, a nemzetiségeket asszimilálni. Ez a folyamat Magyarországon valójában csak a múlt század derekán, inkább a második felében kezdődött, és az első ezzel kapcsolatos veszélyre éppen Széchenyi István hívta fel a figyelmet abban a bizonyos és híres akadémiai beszédben, amely a tudatos államhatalmi asszimiláció veszélyeit ecsetelte. Ez az egyik, amit úgy vélem, hogy el kell mondani.
A másik az a megállapítás, hogy az asszimilálódás elsősorban nem a tömbben élő nemzetiségeket, hanem a szórványban élő nemzetiségeket fenyegeti minden ország esetében. Azt hiszem, hogy ez ellen a folyamat ellen történetileg nagyon nehezen lehetett volna bármit is tenni, hiszen ha felsorolom azt, hogy ki mindenki élt ebben az országban szórványban - a besenyőktől az úzokon keresztül a vallonokig, böszörményekig, akiknek igazából nyelvi nyoma nincs ma már Magyarországon, de nincs nyelvi nyoma a Kelemen képviselő úr által emlegetett jászoknak és kunoknak sem, az utolsó kun Miatyánkot valamikor a XVI. században mondták el ebben az országban -, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy ezeket aligha lehet összekeverni a modern államhatalmak tudatos asszimilációs politikájával, és nem is szabad összekeverni. Az a vád, ami bennünket időnként érni szokott - elsősorban a szomszédos államok részéről -, hogy tudatosan asszimiláltuk az Alföldre áttelepedetteket például, ez azért nem áll meg, mert ezeknek az asszimilálódása lényegében a múlt század második felére már többé-kevésbé befejeződött, amikor elkezdődött valamiféle állami asszimilációs politika.
A másik megjegyzésem a szociális kirekesztéssel kapcsolatos, és ez, ígérem, rövidebb lesz, mint amit eddig mondottam. Nagyon egyetértek Hegyi Gyulával abban, hogy ez a fajta szociális kirekesztettség elsősorban a magyarországi romák esetében mutatkozik meg - és nagyon sajnálatos, hogy megmutatkozik. Továbbá van egy olyan gondom is, amit Hegyi Gyula nem mondott ki, de szabad legyen nekem kimondani: akkor, ha a romák problémájából etnikai és elsősorban etnikai kérdést csinálunk, akkor mintegy elhárítjuk azt a felelősséget, ami a szociális kérdésként való kezelés felelősségét ránk hárítja. Tehát úgy néz ki, hogy egy olyan irányba próbáljuk meg terelni a hazai romák problémáját, ami etnikai kérdéssé teszi az egész magyarországi cigánykérdést, és nem kezeljük igazából a hazai cigányság szociális problémáit. Azt hiszem, az lenne a legnagyobb és a legfontosabb feladatunk, hogy a hazai romák problémájának e második elemét, tehát hogy szociális problémaként is kezeljük vagy elsősorban szociális problémaként kezeljük az ő problémáikat, ezt nem oldottuk meg és úgy vélem, hogy nemcsak a mostani kormánynak, hanem más kormányoknak is nagyon sok feladatuk lesz e tekintetben.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me