JAKAB RÓBERTNÉ

Full text search

JAKAB RÓBERTNÉ
JAKAB RÓBERTNÉ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Mivel Mészáros István képviselőtársam felszólította a miniszter urat, hogy majd a pontatlanságokra - nyilván vannak pontatlanságok egy beszámolóban, különösen ami a definíciókat illeti, ott valóban fellelhető néhány - reagáljon, vagy valamilyen módon tegyen észrevételt.
Nos, én egyre szeretnék észrevételt tenni, éppen azzal kapcsolatban, amit Mészáros képviselőtársam vetett fel, mégpedig a "tannyelvű iskola" létéről, illetve nemlétéről fogalmazott kétkedéssel - nem is kétkedéssel, pontosan azt mondta, hogy Magyarországon nincsen egy nyelven, azaz anyanyelven oktató kisebbségi iskola. Igazat mondott. Egy dolgot azonban tudnunk kell: '62-ben egy miniszteri utasításra szűntek meg ezek az iskolák, alapító okiratukban azonban ma is az van benne, hogy "tannyelvű iskolák", ilyenek: a román, a szlovák, a szerb, a horvát iskola. A kérdés kétféleképpen vethető fel: ki szólítsa fel az iskolákat vagy akár a kisebbségi önkormányzatokat, hogy változtassák meg az alapító okiratukat, ki légyen az? Csak önmaguk jogosultak arra, hogy ezt az alapító okiratot a tényekhez igazítsák.
Nagyon furcsa lenne, hogy ha jelenleg - mondjuk - a Magyar Országgyűlés felszólítaná akár az országos önkormányzatokat, akár azokat az iskolákat, amelyek több esetben most teszik meg a lépéseket afelé, hogy lassan - nagyon lassan, mert egyik napról a másikra ezt nem lehet megtenni - egynyelvűvé váljanak. Vannak olyan iskolák, tudok róluk, ahol az alsó tagozatos osztályokban már minden tantárgyat anyanyelven oktatnak, és a felső tagozatban van ez a bizonyos bilingvizmus, nagyon is asszimetrikus bilingvizmus, elsősorban természetesen a magyar nyelv javára, sajnos - mivel kisebbségi iskoláról van szó, mondom én, hogy sajnos. Amennyiben azonban a kisebbség úgy óhajtja, az oktatási törvény is és az irányelvek is lehetőséget adnak arra, hogy az iskolaszékkel egyetemben úgy döntsenek, hogy egynyelvűvé váljon bármelyik iskola, amely azelőtt is az volt, tehát amelynek az alapító okiratában ma is ez van leírva. Nos, ennyit a tannyelvűségről.
Nagyon nehéz dolog megkerülni a kérdést, az előző ciklusban néhányszor jómagam is önmagunk és a kormány fejére olvastam ennek a szónak a használatát, de a tény tény: vagy az alapító okiratot kell megváltoztatni, vagy afelé kell irányítani az oktatási lépéseket vagy az oktatás irányítóit, hogy valóban legyenek Magyarországon tannyelvű iskolák. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me