DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ha ebben a parlamenti patkóban van olyan politikai párt, amely megtapasztalta, milyen az, ha visszaélve a politikai felelősséggel valakik ígérgető módon és felelőtlenül kezelik a politikai feszültségeket, akkor az előző kormánynak volt lehetősége megtapasztalni azt, mit jelent, ha ellenzéki pártok felelőtlenül alkalmazzák politikai eszközeiket - nem egy esetben az alkotmányosság kereteit nemcsak túlfeszítve, hanem túllépve az alkotmányosság keretein -, és olyan akciókat szerveznek, amelyek után a parlamentnek amnesztiatörvényt kell hoznia.
A társadalmi-politikai feszültségek nem új keletűek a magyar társadalomban. 1989-1990-ben olyan mértéket öltöttek, hogy a társadalmi berendezkedést is szétfeszítették, és az akkori kormányzó erők - amelynek ön is tagja volt, miniszterelnök úr - nem tudták már kezelni ezeket a politikai feszültségeket. De felelőtlenül viselkedik az a politikai erő is, amely azt a látszatot kelti, hogy hamis ígéretekkel és a valóságtól elrugaszkodott fantáziákkal lehet kezelni a társadalom problémáit, és ebben az 1990 és '94 közötti időszakban - úgy gondolom - a parlament ellenzéki pártjai élen álltak; nemcsak hogy élen álltak, hanem azt a látszatot keltették, mintha a társadalom feszültségei kizárólag a kormány tevékenységéből adódnának, és annak megoldását csak a kormány leváltásával lehet megoldani.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Azok a hamis ígéretek, amelyeket önök nem tudtak betartani, vezettek oda, hogy a társadalomban a politikai feszültségek már rendkívül elszaporodtak. Az önök kezelési módszere is igen sajátos, mert nem a politikai és a társadalmi feszültségek kezelésére törekednek, hanem különböző társadalmi rétegeket próbálnak egymással szembeállítani, és ennek a példája tapasztalható a mezőgazdasági kistermelők esetében is, hisz ez volt az a nagy horderejű kérdés - a mezőgazdasági termelők és kistermelők problémája -, amely rávilágított arra, hogy olyan mértéket öltöttek ezek a társadalmi feszültségek, amit a jelenlegi kormány képtelen kezelni.
A kormány - tapasztalataink szerint - nem rendelkezik megfelelő vidékprogrammal, arról, amit ön említ, a nemzeti agrárprogram alapelveiként hallottunk három évvel a kormányzása után, magáról az agrárprogramról nem tudunk; hacsak nem titkosították valamilyen formában nyolcvan évre, és kizárólag azért nem ismerhettük meg - de ezt a programot önök a hároméves kormányzás alatt nem tudták letenni a parlament asztalára.
Az elmúlt három esztendőben a reálbérek több mint 20 százalékkal csökkentek, ebből értelemszerűen és természetesen következik: az állampolgárok olyan helyzetbe kerülnek, hogy alapvető szükségleteiket sem tudják megfelelően kielégíteni vásárlásokkal, és ez elsődlegesen a mezőgazdasági termékeknél jelentkezik. A mezőgazdaság és a vidék helyzetét meglátásunk szerint sokkal átfogóbban kell kezelni, mindenféleképpen szükség van a mezőgazdasági termelés biztonságára, és szükség van egy olyan vidéki infrastruktúra-fejlesztésre, ami 1990 és '94 között elkezdődött, mert csak ez a két együttes feltétel teremti meg azt, hogy a vidéken lakók biztonsággal és nyugodtan élhessenek lakóhelyükön. Semmiféleképpen sem tekinthető megfelelő vidékpolitikának az, hogyha a volt termelőszövetkezeteket próbálják minden alkotmányos és kevésbé alkotmányos eszközzel támogatni.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Kérdezem én: mi lett volna, ha ezeket a halódó termelőszövetkezeteket mesterségesen életben tartják és elérik a Bokros-csomagot? Garantáltan miszlikeire hullanak, teljes mértékben alkalmatlanok voltak arra, hogy a magyar gazdaságban, a magyar mezőgazdaságban (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Szégyen! Pfuj!) megfelelően működjenek.
A mezőgazdasági problémákat a Magyar Demokrata Fórum a költségvetés tárgyalásakor is jelezte már a maga módján, amikor jelentős csomagot nyújtott be, amely a mezőgazdaság helyzetének javítását szolgálta. Ezzel - ha mást nem - azt kellett volna észlelniük, hogy jelzést kívántunk adni: a mezőgazdaságot olyan helyzetbe kell hozni, hogy az európai integráció során versenyhelyzetbe kerüljön.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Mi úgy gondoljuk, hogy egyetlen megoldásként csak a párbeszéd képzelhető el - mi a magunk eszközeivel ennek a hívei vagyunk. Három ellenzéki párt: a Fidesz-Magyar Polgári Párt, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Magyar Demokrata Fórum már egyeztette véleményét az agrárprogramról és a nemzeti agrárprogram teendőiről, ezt kibővítjük a többi ellenzéki párttal (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és úgy gondoljuk, hogy az általunk kezdeményezett nemzeti kerekasztal-tárgyalásokon lehet és kell megoldást találni erre a problémára. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me