DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Hosszabb idő óta figyelve a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény általános vitáját, megint előjött egy mozzanat, amely - azt hiszem, hogy e visszapillantásból most már egyértelműen megfogalmazható - egy általános elvi vitapont. Nevezetesen pedig a tiltás eszközének használata, illetve a tiltás általánossá tétele, ha úgy tetszik, totális tiltás.
Egyszer már múltkor mi ketten ebben vitatkoztunk, és most is - miközben el kell ismernem, hogy Pokorni képviselőtársam nagyon komoly aggályokra hívta fel a figyelmet, és tette ezt egy olyan időpontban, amikor például a magyar sajtóban vagy a rádió, televízió műsoraiban is egyre többször kap teret, nyilván azért, mert van honnan táplálkozzanak ezek a hírek, hogy milyen fals módon, rosszul, valóban nyomul be az agresszív reklám az iskolákba, általános iskolákba is, mégis azt kell mondanom, hogy elvből, tehát a problémarendszer egészét jól felvezetettnek tartom, de az általános tiltással nem tudok egyetérteni.
Ugyanis az iskolára és az általános iskolára is igaz az, hogy a társadalom része, és nem tudom őt elképzelni mint izolált társadalmi egységet. Azt sokkal inkább, hogy az arra rátermett, és tudom, hogy felkészült pedagógusok, az iskola vezetése a szülőkkel kapja meg azt a jogosítványát, hogy ő dönthessen arról: a reklámnak az a fajtája, amely igenis gazdasági cégekhez is kapcsolódik, de egyértelműen pozitív… Mit tudok itt mondani? Ha egy gyermek azt fogja hallani, hogy igyál mindig tejet, hogy használj fogkrémet és a többi, ennek bizony van pozitív töltete. Szociológiai bázison egészen másként néz ám ki gyermek és gyermek! Van, ahol a családokban megkapja ezt az üzenetet, van ahol - bármilyen furcsa is -, de az effajta, az ilyen típusú reklámnak nevelő ereje is van, és ezt nem tiltanám ki az iskolákból. De bízom abban, hogy azok a pedagógusok, akik vezetik ezeket az intézményeket, el tudják azt dönteni, hogy egy ócska nyomuló reklámról van-e szó vagy olyanról, amely a szocializáció folyamatát valóban segíti.
Ha ezt szabályozzuk és ilyen típusú tiltást alkalmazunk, azzal egyetértek, de a totális tiltással nem. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me