POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Nem hiszem, hogy itt totális tiltásról lenne szó. Amit elmondtam, abból talán érthető, hogy ez a javaslat megenged kivételeket. A fogalmazásunkat próbáltam elolvasni, de most még egyszer megteszem: "amennyiben a törvény másként nem rendelkezik, tilos…" és így tovább. Ugyanakkor kivételeket szükséges tenni valóban; az egészséges életmódra való nevelést a kulturális programokra való felhívást, a tankönyvek, taneszközök, komolyzenei programok igénybevételére való felhívást magam is ide soroltam. Ezt valóban mérlegeljük.
Ugyanakkor van egyetlenegy pont, amit talán másként látunk. Az iskolák jóval kiszolgáltatottabbak annál, semmint hogy teljes egészében ezt a kérdést az iskolák, a pedagógusok mérlegelésére bízzuk. Mondhatnám azt, hogy magunk között vagyunk, még akkor is, ha ez a szűk kör az ország nyilvánosságát jelenti. De valamennyien tudjuk azt - hadd hívjam föl erre a figyelmet, ha esetleg nem -, hogy milyen módon néz ki ma például a tankönyvterjesztés.
Három-négy évvel ezelőtt az volt a probléma, hogy a pedagógusokat nem tették érdekeltté a tankönyvgyártók, a tankönyvkiadók a tankönyvterjesztésben.
Ma pedig az a probléma, hogy korlátok közé kell szorítani a pedagógusoknak nyújtott százalékot, maximálni kell, mert a tankönyvgyártók egymás fölé ígérnek, és a pedagógusok előbb vagy utóbb - és ezt már ma látjuk - nem abban lesznek érdekeltek, hogy a szakmailag legszínvonalasabb, legjobb tankönyvet válasszák ki, hanem fönnáll annak a veszélye, hogy a legtöbb százalékot ígérő tankönyvkiadó termékeit fogják választani tanítványaik számára. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Ez persze egy analógia csak, ez egy veszély, ma meglévő veszély. Az a célunk, hogy erre a fajta kiszolgáltatottságra ne épülhessenek marketingstratégiák. (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az idő leteltét.) És ezt ma két módon tudjuk korlátozni: vagy a pedagógusok életkörülményeinek radikális javításával - én erre kis esélyt látok -, vagy pedig törvényi tilalmazással. Ezt pedig megoldhatónak látom most, e javaslat keretében.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me