POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Három megjegyzésem lenne. Az egyik a szavaim értelmezése: 14 év alatti gyermekek neveléséről beszéltem, és ebbe természetesen nemcsak az általános iskola, hanem az óvoda is beletartozik. Tehát szerintem az ottani reklámozás tilalma is fontos.
A törvény mai általános megfogalmazása, amelyre képviselőtársunk felhívta a figyelmet - hogy nem ártalmas az egészségre, a mentális, erkölcsi fejlődésre -, nem kielégítő. Attól, hogy valami nem ártalmas, még nem biztos, hogy annak a közoktatásban, az óvodában, az iskolában történő reklámozása kívánatos. Anélkül, hogy bármelyik terméket megneveznénk, egy csokoládé nem ártalmas az egészségre, de nem biztos, hogy örülnék, ha a gyermekem az osztályfőnöki órán az osztályfőnök kezéből ilyet kapna, és ezt osztogatnák neki. Egy dezodor nem ártalmas az egészségre, de nem biztos, hogy jó, ha az osztályfőnöki órán az egészséges életmódra való nevelés keretében egy bizonyos gyár egy bizonyos termékét osztogatja a fiúknak, a lányoknak pedig az egyébként megírt osztályfőnöki óra keretében ugyanezen gyár egészségügyi betétjeit osztogatja - mindezt az egészséges életmódra való nevelés dicséretében. Örülök annak, ha ez a gyár támogatni kívánja ezt a nevelést. Támogassa alapítványon keresztül, de ne közvetlenül a márkanév feltüntetésével.
A szülő vagy a pedagógus? Ez a kérdés előttünk. Bizonyos értelemben a szülőnek kötelessége iskolába járatni a gyermekét. Ebben a helyzetben kiszolgáltatottabb, alávetettebb a pedagógusnak, és bizony az ő jogait kell biztosítanunk a törvényben, hogy ő ne kerülhessen kiszolgáltatott helyzetbe azáltal, hogy egy törvényben előírt kötelezettségének eleget tesz: iskolába viszi a gyerekét. Ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy olyan reklámokat kell néznie, amelyeket esetleg nem kíván a gyermekének adni. A mai helyzetben - szeretném felhívni a figyelmet - minden tiszteletem a pedagógusoké, de fel tudom sorolni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) azt a közel húsz terméket, amit a mai közoktatási intézményekben gátlástalanul reklámoznak a pedagógusok közreműködésével.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me