DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): ...mint ahogy nem volt hajlandó akkor sem, amikor nyilvánvaló rágalommal illetett tegnap engem az a Pető Iván, aki azt mondta, hogy én a kárpótlási törvény kapcsán megszavaztam (Közbeszólások: A lényegre!) a kárpótlási törvényt, holott elhoztam a szavazási listát és kértem, hogy az elnök ismertesse a szavazati listát, éppen annak bizonyítására, hogy Pető Iván megrágalmazott engem az ország és a Ház nyilvánossága előtt. (Közbeszólások: Csengőt!)
Tegnap úgy foglalt állást a Ház elnöke, hogy ezeket a kérdéseket ő nem tekinti bűncselekménynek, sőt a legfőbb ügyész akkor, amikor feljelentettem Szekeres frakcióvezető urat, azt válaszolta, hogy a Ház nyilvánossága előtt (Dr. Szekeres Imre megérkezik az ülésterembe.) hangzott el ez a kijelentés, és ő ezt a véleménynyilvánítás szabadsága körébe utalja. (Közbeszólás balról: Nincs tévé!)
Én úgy gondolom, igen tisztelt elnök úr, nem lehet másfajta véleménynyilvánítási szabadságról beszélni a Független Kisgazdapárt esetében meg a Szabad Demokraták Szövetsége meg az MSZP esetében! Tehát egy egységes jogértelmezésre van szükség, de akkor valamennyi érintett ügyben!
Itt viszont a Ház elnöke tegnap és azt megelőzően eldöntötte ezeket a kérdéseket akként, hogy ezekben nincs helye semmiféle további vitának, nincs helye az alkotmányügyi bizottság megkeresésének, nincs helye ügyrendi javaslatnak és ügyrendi javaslat megszavaztatásának.
Tehát én a Ház precedensjogára hivatkozom. A Ház precedensjoga köti az egész Házat. Tisztelettel kérem elnök urat, hogy ha egyszer a Kisgazdapárt esetében nem lehetett szavazni, akkor ne legyen itt külön joga ebben a Házban Pető Ivánnak vagy Szekeres Imrének (Derültség a bal oldalon.), hanem legyen egy egységes joga a Háznak.
Tehát igen tisztelt elnök úr, kérem, hogy a Ház precedensjoga alapján szíveskedjék ezt a kérdést eldönteni és az ülést befejezni, lezárni a tegnapi nap gyakorlatának megfelelően.
És én úgy gondolom, ha egyszer a Ház elnöki tisztéről Gál Zoltán így dönthetett, nem tudom, hogy miért kellene kevesebb joggal rendelkeznie az elnök úrnak, hiszen a Házszabály 19. §-a értelmében, továbbá a 20. §-a értelmében (Közbeszólások: És a többi paragrafus értelmében… - Derültség.) a Ház alelnökeit ugyanaz a jog illeti meg, mint a Ház elnökét. (Közbeszólások: Idő! Idő!) Ebben az esetben tehát elnök úr éppúgy dönthet, mint döntött Gál Zoltán: tehát utasítsa el ezt az indítványt. Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me