GLATTFELDER BÉLA

Full text search

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Javaslatom a kárpótlási törvény 24. §-ának módosítására irányul. A kárpótlási törvény 24. §-a előírta, hogy azok a kárpótlásra jogosultak, akik kárpótlási utalványokért vásároltak termőföldet, azoknak a termőföld természetbeni kijelölésétől számított harminc napon belül a területileg illetékes adóhatóságnál mezőgazdasági vállalkozónak kell bejelentkezniük. Ezt a vállalkozásukat a bejelentkezéstől számított öt éven belül nem szüntethetik meg, így valódi kényszervállalkozókat hozott létre a törvény.
Ezeknek a vállalkozóknak a helyzete azonban a ma is vitatott társadalombiztosítási szabályok változtatásával - amelyek új terheket rónak ki a mezőgazdasági vállalkozókra is - alapvetően megváltozott, terheik növekedtek. Ezzel a tehernövekedéssel az érintettek nem számolhattak akkor, amikor úgy döntöttek, hogy utalványért termőföldet kívánnak venni az árverésen. Ezért számukra az új szabályok megállapítása előre nem látható volt. Ez nyilvánvalóan sérti a jogbiztonság elvét, és ilyen módon alkotmányos kételyeket is ébreszt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Megközelítőleg 30 ezer ember sorsáról van szó. Számukra az új törvények olyan terheket jelentenek, amelyeknek nagysága sokszor meghaladja az általuk felhasznált utalványok értékét is. Kérem, hogy ezért ezeknek a szabályoknak az eltörléséről a vitát nyissa meg az Országgyűlés azzal, hogy javaslatomat napirendre veszi. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me