DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Mint ismeretes, a Budapest Bank privatizációjának szerződését a kormány 1995. december 14-én megtárgyalta. Ettől a kormányüléstől a miniszterelnök úr külföldi útja miatt távoltartotta magát. Mint tudjuk, a kormányülésen egyetlenegy szerződés volt, mégpedig Bokros Lajos miniszter úrnál, és az is angol nyelvű volt.
Ezen az ülésen a miniszterelnök urat Bokros Lajos helyettesítette, az a Bokros Lajos, aki személyében érintett volt, hiszen a Budapest Bank korábbi elnöke volt, és ő készítette elő a privatizációs szerződést.
Még egy személyi kérdés volt, miután Suchman Tamás privatizációért felelős miniszter úr is korábban a Budapest Bank fiókigazgatója volt. Ezt a két személyi körülményt még csak tetézte az, hogy néhány héttel vagy hónappal ezelőtt egy igen botrányos, 12 milliós tőkeinjekciót kapott a Budapest Bank.
Ilyen előzmények után a miniszterelnök úr bizony nem tanúsította a tőle elvárható körültekintést, mert kétszeres személyes érintettség és a botrány ellenére olyan személy vezette a kormányülést, aki - még egyszer hangsúlyozom - érintett volt a privatizációban.
Ilyen előzmények után az is kiderül: kétséges, hogy mi történt a kormány ülésén. Medgyessy Péter úgy nyilatkozik, hogy hiányos volt a tájékoztatás, hiányos volt az előterjesztés, de volt jegyzőkönyv. Bokros Lajos volt miniszter úr úgy nyilatkozott, hogy minden részletre kiterjedően ismertetést adott a kormány tagjainak, majd utána egyenként, ellenszavazat nélkül szavazták meg a kormány tagjai a privatizációs szerződést, de - állítja - jegyzőkönyv nem készült. Tisztelettel kérdezem miniszterelnök urat: kiderült-e már, mi történt a kormány 1995. december 14-ei ülésén?
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me