DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Úgy látszik, ha a távolból nézzük, a súlyos, nagy kérdésekhez mérten parányi az a kérdés, amivel foglalkozni szeretnék. De jelezni akarom, hogy az általam tapasztaltak nyomán bátran merem mondani: a Néppárthoz befutott rengeteg panasz százezreket érint, Budapest egész kertövezetét, az ország számos olyan részét, ahol haszonkertek dívnak, rengeteg olyan állampolgárt, aki gyümölcsöskertet vagy díszkertet gondoz, és vizet használ - természetesen locsolásra.
Tisztelt Országgyűlés! Természetes az, hogy a vízkincsért fizetni kell. De egyáltalán nem természetes az, hogy Nagy-Budapest egész területén és számos más övezetben a minisztérium 1995. évi rendeletének néha pontos, néha félreértelmezése nyomán, de a felhasznált víz árával majdnem azonos, közel azonos összegben csatornahasználati díjat kell fizetni. A kisgyermek is tudja, hogy a locsolt vizet a föld beissza. Miért kell tehát csatornahasználati díjat fizetni? Látszólag van megoldás, mert például Budapest Főváros Közgyűlése egy - nem olvasom a számát - önkormányzati rendelet alapján a csatornahasználati díjat tíz százalékkal kedvezményezi, ha ez locsolásra kerül felhasználásra. De hiszen nem a tíz százalék nem kerül a csatornába, hanem a száz százalék sem, kivéve, ha valami üzemi baleset történik.
Kérdezem tehát az illetékes minisztériumot: miért, milyen alapon nyújt ilyen terhet a kertkultúránk fejlesztőinek vagy fenntartóinak - akár haszonkertről, akár díszkertről van szó -, milyen alapon kér pénzt olyasmiért, ami nem jár szolgáltatással. Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me