KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, valóban nem vitatható, hogy annak a tisztított ivóvízmennyiségnek, amelyet locsolásra használnak egy jelentős része nem kerül a csatornába közvetlenül, és ilyen módon érthető képviselő úr az a kérdése, hogy vajon ezek után miért kell csatornadíjat fizetni.
Azonban - és ezt nagyon fontosnak tartom - ez a kérdés évek óta a parlament színe előtt van; az előző és a jelen kormányban is fel-felbukkant. Tavaly éppen Szili Katalin, a környezetvédelmi államtitkár asszony válaszolt hasonló kérdésre itt, a parlament nyilvánossága előtt. Európa-szerte nem adottak annak a feltételei, hogy ténylegesen és pontosan meg lehessen állapítani, mennyi a tényleges csatornaszennyvíz-mennyiség; kivéve egy módszerrel, a méréssel.
Az 1995 januárjában kiadott KHVM-rendelet pontosan azt tartalmazza, hogy azok a fogyasztók, akik mérik, hogy az adott fogyasztónál a csatornába mennyi szennyvíz jut, a mért szennyvíz alapján fizetik a díjat. Akik pedig ezt nem tudják mérni, azok jobb vetítési alap híján a felhasznált vízmennyiség alapján fizetik. Ugyanakkor ez a rendelet - ahogy ön is mondta - lehetőséget ad az üzemeltető vagy az ármegállapító önkormányzatok számára, hogy kedvezményt adjanak. Magyarországon a csatorna- és vízközüzemek több mint 90 százaléka önkormányzati tulajdonban van, az önkormányzatok árhatóságként élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy kedvezményt adnak.
Ugyanakkor ez a kérdés nem ennyire egyszerű; ezt mutatják azok a szakmai elemzések, amelyek Európa-szerte ismertek. Ezek az elemzések azt mutatják, hogy ha mérnénk a szennyvíz mennyiségét, akkor sem járnánk el teljesen korrektül, hiszen Európa-szerte és a világban a legtöbb helyen úgynevezett egyesített csatornaszelvények vannak. A lakásokból, az ingatlanokból vagy a közüzemekből befolyó víz az egyesített szelvénybe kerül, és így kerül a tisztítóműbe. Tehát ebben az esetben azt is figyelembe kellene venni, hogy az esővíz mennyiségével növelni kellene a tisztítandó vízmennyiséget, hiszen ezek ugyanúgy terhelik a szennyvíztisztító telepet.
A másik nagyon fontos szempont, hogy éppen a kiskertekben, ahol valaki csak virágzó kertecskét akar locsolni, a gyűjtött esővízzel történő locsolás nemzetgazdasági szinten, de azt hiszem, az egész vízháztartás szintjén is sokkal természetbarátabb és természetesebb dolog, mint a nagy költséggel tisztított ivóvízzel történő locsolás. Éppen ezért a kiskertekben általában - úgy, mint régen, hagyományosan - gyűjtött esővízzel célszerű locsolni, főleg akkor, ha nem gazdaságról van szó, hanem egyszerűen a ház közvetlen környezetének locsolásáról.
Még egyszer hangsúlyozom: semmi nem tiltja, hogy méréssel történjen a megállapítás. A képviselő úrral egyetértek abban, hogy ugyanakkor ezek a mérőrendszerek nem terjedtek el. Európa-szerte sem terjedtek el, hiszen ma egy ilyen mérőrendszer telepítése 150 ezer forint és 2 millió forint közötti nagyságrendben van. Tehát azt hiszem, nagyon hosszú távon ennek megtérülése az egyéni fogyasztók számára nem következne be. Ugyanakkor Magyarországon a nagy ipari fogyasztók - vagy Budapesten épp az ön által említett területen a gyógyszergyárak, a palackozó üzemek, tehát a nagyobb ipari fogyasztók - élnek azzal a lehetőséggel, hogy mért szennyvíz alapján fizetik a díjat.
Szeretném még egyszer összefoglalni: sem környezetvédelmi szempontból, sem szakmai megfontolások alapján nem teljesen helyénvaló az az elgondolás, hogy adjunk kedvezményt a locsolásra. Hozzá kell tennem, hogy ennek a mértéke nagyon kérdéses. Budapesten részese voltam annak az önkormányzati döntésnek - mint képviselő -, amikor döntöttünk a 10 százalékos kedvezmény megadásáról. Ugyanakkor ez nehéz kérdés volt, hiszen Budapesten és Magyarországon az egyéni fogyasztók általában nem rendelkeznek egyéni mérőórával, nagyon sok a tömbösített mérőóra. Azonkívül évente egyszer, legfeljebb kétszer történik leolvasás, ami nagyon megnehezíti annak eldöntését, hogy vajon ténylegesen mennyit is fordítanak locsolásra. Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me