DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon mindenki számára ismert a bűnözés növekedése. Mindenki számára ismert az is, hogy ezen belül a vagyon elleni bűncselekmények rohamosan növekedtek az elmúlt években. Az ezekkel okozott kár összege az utóbbi évek során rohamosan növekedett, és '95-ben meghaladta az évi 62 milliárd forintot - szemben az 1990-ben mért 10 milliárddal. Ezzel párhuzamosan feltűnően megnőtt a kirívóan nagy, sok milliós kárt okozó bűnesetek száma, és '96-ban ez a folyamat nem állt meg, sőt, tovább növekedtek az ilyen típusú bűncselekmények.
Látván a növekvő bűnözést és látván azt, hogy a kormány hiába várja a kormány büntető törvénykönyv módosítására vonatkozó javaslatát, a Magyar Demokrata Néppárt kidolgozta a büntetőtörvénykönyv-módosítási javaslatot. Kidolgozta, széles szakmai körökkel egyeztette, majd benyújtotta a parlamentnek 1996. IX. 30-án, tehát jó fél évvel ezelőtt.
Több módosítás mellett ebben két, nagyon lényeges pont volt. A 200 millió feletti értékű vagyon elleni bűncselekményeknél a büntetési tételt 8 évről 15 évre javasoltuk felemelni, és ezzel párhuzamosan az élet elleni bűncselekmények esetén 15 évről 20 évre javasoltuk emelni a büntetési tételt.
Nos, érdekes a története ennek a törvényjavaslatnak, hiszen október 10-én az alkotmányügyi bizottság támogatta, hogy tárgyalja a parlament; október 15-én a parlament elfogadta a sürgősségi tárgyalást; november 4-én megkezdtük az általános vitát; november 25-én lezártuk az általános vitát. Ezalatt a kormány mindvégig ellenezte a törvény tárgyalását és megszavazását, azzal az állítással, hogy maga is dolgozik a büntető törvénykönyv átfogó módosításán, azzal az állítással, hogy maga is súlyosbítani akar. Nos, végül is úgy látszik, a kormánypártok elfogadták a kormánynak ezt az érvelését... (Dr. Hack Péter közbeszól.), és a részletes vitára bocsátást már nem támogatták, tehát a kérdés lekerült napirendről.
Ezek után vártuk a kormány javaslatát, amely megérkezett - szeptemberhez képest fél évvel később -, és megdöbbenéssel tapasztaltuk azt, hogy a törvényjavaslat éppen ebben a két legsúlyosabb esetben nem tartalmaz szigorítást. Igaz ugyan, hogy a javaslatunk hat elemét átvette a kormány, de ebben a két legsúlyosabb kérdésben - a nagy kárt okozó vagyon elleni bűncselekményeknél és az élet elleni bűncselekményeknél - súlyosbítás nincs.
A kormányszóvivői tájékoztatáson rendkívül érdekes megfogalmazás hangzott el: a vagyon elleni bűncselekményeknél, ha ezek értéke a 200 millió forintot meghaladja, csak különleges méltánylást érdemlő esetekben lehet élni az enyhítés lehetőségével. Rendkívül érdekes. Ezek szerint különleges méltánylást érintő esetben lehet 2 évről tovább csökkenteni a büntetési tételt.
Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Néppárt megdöbbenéssel látta ezt a javaslatot. Egyelőre még a mi indítványunk napirenden van, hiszen újra benyújtottuk... (Dr. Hack Péter: Ezért nem lehet napirend előtt róla beszélni.), nem győzvén kivárni a kormány javaslatát, de ha ezt a parlament nem tárgyalja, akkor módosító indítványok formájában a Magyar Demokrata Néppárt ragaszkodni fog hozzá, hogy ezeket a súlyos, vagyon elleni bűncselekményeket szigorúbban büntessék, hiszen csak ezektől várható, hogy valamilyen visszatartó erejük legyen.
Nem értjük a kormányt, nem értjük, azok után, hogy azt állították, éppen ezekben a kérdésekben szigorítani akarnak, nem tartalmaz a javaslat szigorítást. Az már csak a történethez hozzátartozó, szintén komoly kérdés, hogy a robbantásos merényletek esetén a szigorítási tételek - amelyek ugyan most benne vannak a kormány javaslatában, de - ha egy fél évvel ezelőtt lépnek hatályba, akkor esetleg az elmúlt hónapok robbantásos merényletsorozatából is kevesebb lett volna.
Mi nagyon reméljük, hogy képviselőtársaink a vita során támogatni fogják az indítványainkat, mert teljesen elfogadhatatlan, hogy a kormány épp ezekben a súlyos esetekben nem akarja szigorítani a büntetési tételeket. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me