DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Európai Közösségek Bírósága egyik ítéletében a következő szavakkal méltatta a védjegyek jelentőségét: a védjegy nem több és nem kevesebb, mint a piaci verseny egyik alapfeltétele.
Ennek a gondolatnak az előrebocsátásával kívánom expozémat megtartani, és ebben utalni arra, hogy a védjegy valóban az árujelzők legfontosabb fajtája. Ily módon sokoldalú szerepet tölt be a piacgazdaság különböző területein: megteremti a kapcsolatot az áru és annak gyártója, a szolgáltatás és annak teljesítője között. Nagy szerepe van a védjegynek a minőség jelzésében. Nem jelent ugyan jogi garanciát a fogyasztó számára az áru vagy a szolgáltatás állandó jó minőségére, viszont a védjegy és a vállalat közötti kapcsolat ez utóbbi alapvető érdekévé teszi a védjegyükkel ellátott áruk és szolgáltatások jó minőségének biztosítását és fenntartását.
Teljesen természetes és kézenfekvő, hogy ebből következően a védjegy a reklámozás középpontjába kerül. A védjegy - mint az árura vonatkozó információk sűrített és szimbolikus megjelenítője - nagy szerepet játszik abban, hogy miképpen alakul az adott termék fogyasztása, és ezek a sajátosságok a reklámozásában is jól használhatók, hiszen a védjegy rendkívül nagy befolyást gyakorol a fogyasztó gondolkodására, képzeteire, nagyobb jelentősége van, mint a száraz tényeknek. De számottevő a védjegy szerepe a technológia, a know-how átadásában, illetőleg a licenciaforgalom előmozdításában is.
Mindebből, tisztelt Ház, világosan kitűnik, hogy a védjegy funkciói és jelentősége egyben fokozott jogi szabályozási igényt is teremtenek, és a védjegy felsorolt funkcióit csak a jogi védelem, a védjegyoltalom segítségével töltheti be. Ebből is adódik, hogy a védjegyek jogi védelme nemzetközi és hazai viszonylatban egyaránt évszázados hagyományokra tekint vissza, a védjegyoltalom az ipari jogvédelem egyik legpatinásabb és legfontosabb formájának számít.
Tisztelt Ház! Az elmúlt években Magyarországon ugrásszerűen megnőtt a védjegyek iránti érdeklődés, ami természetszerűleg a piacgazdaság kialakulásával és kiteljesedésével kapcsolatos. E tendenciát legérzékletesebben a védjegy-bejelentési és védjegy-lajstromozási statisztikák jelzik. A nemzeti védjegybejelentések száma az 1990-es évek közepére megközelítőleg az 1980-as évi bejelentések számának tízszeresére emelkedett, és a nemzetközi védjegybejelentés mennyisége is megháromszorozódott az elmúlt évtizedben.
Ezek mellett a kedvező jelenségek mellett kedvezőtlen tendenciákról is szólnom kell: elszaporodtak a jogsértések. Míg a hatályos törvény alkalmazásának első húsz esztendejében évente egy-két védjegybitorlási per indult, addig 1993-ban 19, 1994-ben pedig 36; és ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a divatos, jól bevált, közismert védjegyek utánzásával, jogosulatlan használatával - viszonylag kis befektetéssel is - a jogsértők jelentős haszonhoz juthattak.
Mindebből következően a piacgazdaság fejlődésével együtt a hatvanas években alkotott jogszabályok és a szabályozási igények között ellentmondás alakult ki, és ebből adódott, hogy szükség van a védjegyjog átfogó szabályozására, új védjegytörvény megalkotására, és ehhez még hozzájárultak azok az igények, amelyek az ország jogharmonizációs kötelezettségeiből is következtek.
(17.50)
A védjegytörvény megalkotása egyidejűleg példázza a hazai szükségletek és az európai jogharmonizáció közötti összhang megteremtésének lehetőségét. Az új törvény, amely a vita tárgyát adja most, összhangba hozza a magyar jogot - és ezzel számos nemzetközi kötelezettségünknek is eleget tesz - az európai közösségi védjegyjogi irányelvvel, eljárási szabályai összhangban állnak a Szellemi Tulajdon Világszervezetében 1994-ben aláírt védjegyjogi szerződéssel is. A jogérvényesítés hatékonyságának fokozását célzó rendelkezések pedig a kereskedelmi világszervezetnek a szellemi tulajdon kereskedelmi összefüggéseit szabályozó egyezményében foglalt előírásokat veszik figyelembe. Emellett az új javaslat tükrözi a magyar védjegyjog hagyományait, a hazai jogfejlődés tapasztalatait egyaránt.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A javaslat tartalmi elemei közül szeretném kiemelni azt, hogy a védjegy lajstromozhatóságának feltételeit a törvényjavaslat a közösségi irányelvvel összhangban szabályozza. Újdonság ebben a körben az, hogy nem részesülhet oltalomban az a megjelölés, amelyet rosszhiszeműen jelentettek be lajstromozásra.
Szintén újdonság, hogy fokozott védelemben részesíti a javaslat a jó hírű védjegyeket, megakadályozva az ilyen védjegyek hírnevének tisztességtelen kihasználását.
A törvényjavaslat kijelöli a jogi védelem határait is azokkal a szabályaival, amelyek a védjegyoltalom korlátaira, az oltalom kimerülésére, a konkurens védjegy használatába való belenyugvásra, és a védjegyhasználat elmulasztásának következményeire vonatkoznak. Szélesíti a jogi védelem lehetőségeit az a javaslat, hogy a közös védjegyoltalom lehetőségének bevezetésével külön védjegyfajtaként szabályozza az együttes és a tanúsító védjegyet.
Változik az eljárási rend is az államigazgatási eljárás és a bírósági eljárás tekintetében egyaránt, korszerűsödik az államigazgatási eljárások szabályozása, és a javaslat legnagyobb hatású rendelkezései között kell számon tartani azokat, amelyek szigorítják és egyben korszerűsítik a jogsértőkkel szembeni fellépés lehetőségeit és szabályait. A javaslat szerint a bíróság elrendelheti: a jogsértéssel érintett áruk előállításában és forgalmazásában résztvevőkről, valamint az ilyen áruk terjesztésére kialakított üzleti kapcsolatokról a jogsértő szolgáltasson adatokat. Ezenkívül a javaslat módot ad arra, hogy a jogsértésre használt eszközöket és anyagokat meg lehessen semmisíteni, vagy ha ez technikai okokból nem lehetséges, akkor ezeket megfosztani jogsértő mivoltuktól. Emellett szintén a hatékony jogérvényesítést szolgálja, hogy a javaslat lehetővé teszi a bitorló tulajdonában nem lévő, de jogsértő termékek és egyéb dolgok lefoglalását is.
A peres eljárás szabályai is a hatékonyabb jogérvényesítés érdekében módosulnak. Ezek között fontos intézményként kell szólnom az ideiglenes intézkedés bevezetésének széles körű alkalmazásáról, amennyiben a bíróság a szellemi tulajdonjogok megsértése miatti perekben az ideiglenes intézkedés tárgyában soron kívül, legkésőbb a kérelem előterjesztésétől számított 15 napon belül határoz majd, és ezzel tulajdonképpen a jogsértés további folytatását akadályozhatja meg az egész eljárás befejezéséig terjedő időszakban is. Hatékonyabban és hatásosabban szolgálja majd a prevenciót az a rendelkezés, ami lehetővé teszi, hogy a jogsértő termék belföldi forgalomba kerülését megakadályozzák. Lehetőséget teremt arra is, hogy a vámigazgatási eljárásban új intézkedésekkel történjék a szellemi tulajdon megsértésével szembeni fellépés.
Tisztelt Országgyűlés! Felhívom figyelmüket, hogy a javaslat a védjegyek mellett az árujelzők további fajtáit, a földrajzi árujelzőket is szabályozza, megszüntetve a terület korábbi szabályozatlanságát. A földrajzi árujelzők átfogó szabályozása nemcsak jogharmonizációs szempontból indokolt, hanem a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar érdekeit is nagymértékben kifejezi.
Tisztelt Ház! Az én emlékezetem szerint a Ház még nem tárgyalt olyan törvényjavaslatot, amelyhez képviselői módosító indítvány nem érkezett. Ennek a törvényjavaslatnak az esetében ez az eddig - legalábbis az én emlékezetem szerint - példa nélküli helyzet állt elő. Az alkotmányügyi bizottság kezdeményezett csekély számban néhány jogtechnikai, apróbb pontosítást tartalmazó indítványt. Mindezek alapján joggal remélem, és kérem képviselőtársaimat, hogy a javaslatot lehetőség szerint maximálisan támogassák. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me