CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ez a képviselői önálló indítvány a közoktatásról szóló törvény módosítását kezdeményezi a kollégiumokkal kapcsolatban. A kollégiumok a tudáshoz jutás esélyét biztosítják azoknak az általában kistelepüléseken élő gyermekeknek a számára, akiknek lakóhelyén vagy annak környékén a megfelelő szintű iskola nem áll rendelkezésre, illetve akiknek továbbtanulása a család szociális körülményei miatt nem biztosított.
Míg az általános iskolai korosztálynál a családból való iskolába járás feltételeinek megteremtése az elsődleges cél, addig középfokon a magyarországi településszerkezetből adódóan körülbelül 80 ezer diák számára a kollégium hosszabb távon is az egyetlen esélyt jelenti a továbbtanulásra. Ugyanakkor a jól működő kollégium - a falain belül kialakítható demokratikus mikrotársadalom lévén - az ország egészére nézve a demokrácia jelentős tartaléka, sőt fejlődésének motorja lehet. A kollégiumok kívánatos megújulásának, szakmai fejlődésének, az önfejlesztő képesség megteremtésének egyik fontos segítője, sőt motorja lehet a pontosan körülhatárolt diákjogokra épülő, építkező diákönkormányzat.
A szakmai önállóság erősítése mellett további segítséget az ilyen kollégiumok hatékony működéséhez szükséges feltételek megteremtésében az jelent, ha megfelelő gazdasági, pénzügyi jogszabályok hasonló szellemű pontosítása is megtörténik, valamint sor kerül a szakmai normatívák, működési paraméterek jogszabályi rögzítésére is.
A kollégiumokra növekvő szerep vár, ezért mind a szakmai fejlesztésre, mind az intézményvagyon rendszerből való kikerülésének megakadályozására kiemelt figyelmet kell fordítani.
Támogatandó a pedagógus előírt végzettségének az ellátandó feladat szerinti differenciálása a szakma korábbi javaslataival összhangban, ugyanakkor elkerülhetetlen a jelenlegi, az érdekeltség hiányát, ellenérdekeltséget mutató és fenntartó struktúra korrekciója. Mindezekért nyújtottuk be javaslatunkat.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me