DR. KÁDÁR BÉLA

Full text search

DR. KÁDÁR BÉLA
DR. KÁDÁR BÉLA (MDF): Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! A miniszterelnök úr joggal választotta a társadalmi politikai stabilitás kérdését mai hozzászólásának témájául. Helyzetmegítélésünkben azonban ebben a kérdésben legalább akkora távolság található, mint a Kossuth Lajos tér és Kiskőrös között.
Nem gondolom, hogy amikor fortyog az ország, amikor nő a szervezett bűnözés lápvilága, a közerkölcsök és magánerkölcsök romlásával találkozunk mindenütt, és még mindig nincs itt a régóta várt gazdasági élénkülés, akkor joggal lehet szólni arról, hogy Magyarország a rend, a biztonság és a gazdasági gyarapodás országa. Ezért is foglalkozott ezzel hangsúllyal tegnap és tegnapelőtt a Magyar Demokrata Fórum országos gyűlése.
A miniszterelnök úr a kérdést felveti joggal, hogy mi történik ebben az országban a Postabank kapcsán, ahol a kígyózó sorok mögött tulajdonképpen 1,2 millió betétes érdeke áll, ahol egy pénzügyi pánik veszélye bontakozott ki, amely valóban megkérdőjelezheti azon stabilitási helyzetjavulás minden értékét, amelyért az ország olyan nagy árat fizetett; amely veszélyezteti az ország nemzetközi megítélésének javulását, amelyért szintén akkora árat fizettünk az elmúlt másfél év során.
(15.40)
Miniszterelnök úr, nem volt szép, hogy ön azt mondta: aki megkérdőjelezi a stabilitás kérdésében elért sikereket, az becstelen. Ilyenekre, ilyen kitételekre emlékezem 40 évvel ezelőtti időszakból vagy még régebbről, de ez ma, a '90-es években nem túl szép minősítés. Itt valóban egy országos hisztériáról van szó, de ebben közrejátszott igen nagy mértékben az a sok be nem váltott, megalapozatlan ígéret, amellyel a kormányzat elárasztotta az elmúlt harminc-valahány hónapban az országot és amelyhez bizonyára hozzátartoznak az olyan fenyegetések, hogy könnyen jöhet a második Bokros-csomag vagy az olyan megalapozatlan ígérgetések, mint hogy 8-9 százalék lesz a jövő évi inflációs ráta - ki hisz ilyen kormányzat pénzügyi szakértelmének?
Nem erről van azonban csupán szó, és ebben egyetértek önnel. Itt szervezett akcióról volt szó valóban, Mátészalkától Letenyéig egy jó hálózati munkát láttunk, és ilyen hálózati munkára - bármilyen megtisztelő a feltételezés - a parlamenti ellenzék nem képes. Másutt kell kereskedni, hol van a hálózati munka eredményességének a titka! (Szórványos derültség. - Moraj.)
Én nem akarok belemenni olyan kormányzati nyilatkozatokba, amellyel Akar államtitkár úr mindjárt gazdagított minket, hogy politikai okokról van szó, de szeretnénk tudni, miről is van szó: koalíciós házastársi vetélkedőkről, erőpróbákról, arról, hogy tulajdonképpen itt skalpvadászat folyik, amelynek nem biztos, hogy a Postabank igazgatója a célpontja; vagy olyan gazdasági manipulációkról, amelyek a Postabank esetleges vásárlás előtti megroggyantására vagy piaci pozícióinak a kiszorítására törekednek; vagy netántán olyan pénzügyi egyensúly-javítási akrobatamutatványokról, amelyek a jelenlegi likviditástöbbletet és a kamatszínvonalat ilyen közvetett módszerekkel akarják elérni; vagy netántán valamiféle közvetett pénzmosási ügylet van a háttérben? Ezeknek a felderítése országos érdek, ragályos lehet ez a betegség!
Nagyon örülünk, hogy most a miniszterelnök úr állást foglalt ebben a kérdésben - jó lett volna egy kicsit korábban, talán kevesebb kamatveszteséget szenvedtek volna a magyar betétesek.
Én úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben mindenképpen sürgető dolog az, hogy a kormányzat a szenzációkeltés igénye nélkül kivizsgálja ennek az ügynek a hátterét - mert itt a szenzációk nem az ország érdekét szolgálják -, tájékoztassa arról minél előbb a parlament pártjait, és aztán később a társadalmat is; mert ha nem most állítjuk meg ezeket az igencsak tisztességtelen akciókat, súlyos árat kell fizetni nemcsak a jelen vagy a jövő kormányzatának, hanem az országnak. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me