DR. PETŐ IVÁN

Full text search

DR. PETŐ IVÁN
DR. PETŐ IVÁN (SZDSZ): Tisztelt Országgyűlés! A mezőgazdasági vállalkozók demonstrációja, illetve a Postabank körül kialakult pánik egyaránt rendkívüli és országos jelentőségű ügy. A demokratikus rendszer iránti bizalomról, s nem pusztán a kormány tekintélyéről van szó ezeknél a kérdéseknél. A mezőgazdasági kistermelők tiltakozó akciója nem más, mint az érdekérvényesítés szabad országokban szokásos módja. A kormány viszonylag hamar belátta, hogy néhány szabályt, így például a vállalkozást az őstermeléstől elválasztó szabályokat pontatlanul állapította meg, s ezen túlmenően is tárgyalt, az első pillanattól kezdve a gazdák képviselőivel, hogy miként teremthető kompromisszum, amely nem sérti a közteherviselést.
A szabályok fő vonalainak kialakításakor ugyanakkor - és ezt nem árt hangsúlyozni - a kormánnyal tárgyalva a legfontosabb agrár érdekképviseletek nem azt képviselték, amit a mostani tiltakozók. Mutatja ez is, amit régóta tudunk: a mai érdekképviseleti rendszer nem fedi le az érintetteket, s ez komoly zavarokat okoz a kormányzat munkájában is. Kiskőrösön most új érdekképviseletet hoztak létre, de még nem tudható ma sem biztosan, mennyire állnak majd mögöttük azok, akik tiltakoznak.
A társadalmi békét a demokráciában nem az adott kormány egyes intézkedései elleni tiltakozások veszélyeztetik, hanem ha pártok politikai tiltakozássá kívánják változtatni azt, ami a résztvevők többsége számára nem az. A Kisgazdapárt és a MIÉP a maga hatalmi, politikai ambíciói jegyében minden elégedetlenségre rátelepszik ebben az országban. (Közbeszólások: Taxisblokád!) Torgyán képviselő minden lehetséges alkalommal elharsogja, hogy már megnyertnek gondolja a maga részéről a következő választásokat, s közben úgy viselkedik, mintha tudná, hogy ismét ellenzékben lesz - mert aki adó- és tb-járulékmentes világot ígér, ahol minden igény kielégíthető... (Technikai zavar miatt nem működik a hangosítás.) ...és minden kellemetlen közteher elhagyható, az nyilván tudja, hogy nem lesz lehetőség tőle számon kérni felelőtlen ígéreteit. (Nagy taps a kormánypártok padsoraiban.)
Tisztelt Országgyűlés! (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Lejárt az idő! - Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: A tiétek járt le! - Nagy zaj. - Dr. Torgyán József: Ez nem taxisblokád! - Közbeszólások.) Nem tudom, hogy volt-e szándékosság a bankcsődre vonatkozó híresztelésekben, csak azt tudom, hogy ilyen helyzetben felelős politikai tényezők hogyan szoktak viselkedni: a polgárok és nem önmaguk pillanatnyi érdekeit nézik. Ismét akadt azonban parlamenti párt, ugyanaz, amelyik az országúti tiltakozásoknál is vitézkedett, amelyik nem megnyugtatni igyekezett a polgárokat, hanem politikai tőkét próbált önmagának teremteni - mint azt itt is hallhattuk. Abban is biztos vagyok, hogy a bank- és pénzügyekről csak mint bűnös tevékenységről beszélő politikusok igenis felelősek azért, hogy a rémhíreknek ilyen sokan felültek. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Így van!) Ha egy színházteremben valaki tréfás kedvében tüzet kiált, nem lesz tűz, de azért még könnyen katasztrófa keletkezhet.
A félelemkeltés veszélyes, mert mindig lehet vesztes, ha nincs is nyertes. Sok tízezer ember ideje, energiája és pénze, elveszített kamata bánja a pénzintézetekkel szembeni bizalmatlanságot. (Moraj.)
Az elmúlt néhány napban ugyanakkor az is kitűnt: a magyar pénzügyi rendszer stabilabb, mint azt sokan szeretik híresztelni, kiállt egy ilyen pánik keltette nyomást is. Emögött a stabilizáció sokak által lebecsült gazdasági teljesítménye is ott áll.
A tanulságok között fontos, hogy lehet nem hinni a kormánynak, de a Nemzeti Bank ma a kormánytól független intézmény, s a Bankfelügyelet is önálló. Ha a Nemzeti Bank elnöke, a Bankfelügyelet vezetője és a kormány képviselője egybehangzóan mondja egy döntően magántulajdonú bankról, hogy fizetőképes, azt praktikus hitelesnek tekinteni.
Nem öröm, ha traktoros tiltakozások vannak, ha bankpánik robban ki, de mindez belefér egy demokratikus társadalom életébe, ha a közszereplők - nézetkülönbségeik mellett - a közös érdekeket is felismerik. Azok pedig, akiknek a történtekről is csak a piacgazdaság elleni demagógia, a tekintélyuralmi rendcsinálás jut eszükbe, megint rosszul látják esélyeiket.
Tisztelt Országgyűlés! Demokráciánk sok megrázkódtatást kibír, ha a polgárok bíznak intézményeiben s önmagukban. Az országnak arra van szüksége, hogy magában bízó társadalma legyen, s ebben minden demokratikus erőnek fontos szerepe van. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me