DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Túl gyakran vagyunk napjainkban tanúi annak, hogy különféle közvélemény-kutatások, sajtóorgánumok arról hoznak híreket, hogy a Ház a demokratikus intézményrendszer keretén belül a legkevésbé tartozik azok közé az intézmények közé, melyek iránt a lakosság nagy része valami nagy bizalom-, szimpátiakifejezéssel élve fordul akkor, amikor ügyes-bajos dolgai vannak.
Vannak, akik rendkívül szeretnék leegyszerűsíteni ezeket a dolgokat, és néha hallani olyan véleményt, hogy az Országgyűlés tekintélye pontosan amiatt olvad el - ami talán az Országgyűlés egyik legkarakterisztikusabb feladata -, hogy itt politikai viták is nagyon korlátozott időben és számban, de folynak a napirend előtti felszólalások tárgyában, és ez a kérdés úgy vetődik föl, hogy ha ezt szabályozzuk, akkor evvel helyre lehet állítani a parlament tekintélyét. Úgy hiszem, hogy ez nagyon felszínes megközelítés, kedves képviselőtársaim, mélyebben kell keresnünk az okokat.
Azt hiszem, hogy karakterisztikus volt az elmúlt hetek eseményeiben, hogy azok a gazdák, akik éppen egy parlament által hozott törvényi rendelkezés jogorvoslatáért fordultak, illetőleg protestáltak az utakon, azok még véletlenül sem a parlament mezőgazdasági vagy pénzügyi bizottságához fordultak; köztisztviselőket, minisztereket igyekeztek lecsalni Kiskőrösre, a parlament eszükbe se jutott, pedig nyilvánvaló, hogy az orvoslás elsődleges helye az Országgyűlés, hiszen ha törvényt kell módosítani, akkor ebben a Házban kell törvényt módosítani.
Az az érzésem, hogy ennek az a magyarázata, hogy a tisztelt Ház, amely elméletileg a törvényhozó hatalom megtestesítője, az elmúlt időszakban kezd úgy működni, pontosan azt a képet festi, mint egy túlduzzasztott iktató, ahol egész egyszerűen csak a törvényességi pecsétet nyomják rá a kormányzat rosszul vagy teljesen előkészítetlenül idekerült törvényjavaslataira, amelyek mögött nincs hatástanulmány, nincs helyzetelemzés, és utána, egy-két hónap múlva most már sorozatban kezdjük azokat a törvényeket módosítani, amelyeket novemberben, decemberben meghoztunk.
Azon kívül, hogy a pecsétet rányomjuk, a tisztelt Háznak még van egy másik kötelezettsége: szépen átküldi a köztársasági elnök úr hivatalához, hogy a kipontozott helyen a kiadmány hiteléül lenne szíves aláírni; és innentől kezdve a felelősséget leveti magáról a Ház. Vagy a köztársasági elnök úr - ha úgy gondolja - küldje vissza, vagy majd elmegyünk az Alkotmánybírósághoz, és ott kerül végleg eldöntésre, hogy mit lehet csinálni.
Azt hiszem, hogy ez a gyakorlat az, amely a bizalmat a parlamentben a lakosság nagy része előtt elvetette; és az, hogy érdemi viták helyett az olyan javaslatok is, ahol a szakemberek, amikor egy bizottságban tárgyalnak, kifejezetten pozitívan foglalnak állást, valahol ez politikai szinten a Házban már lesöprésre kerül.
A Magyar Demokrata Néppárt egy év óta avval kísérletezik, hogy olyan javaslatokkal, amelyek szakmai területen valamilyen előrelépést hozhatnának, próbáljunk meg konszenzussal előrelépni. Példaként említhetem a büntető törvénykönyv kérdését. Mint említettem már a múlt héten is, nem rendőrségi kérdés alapvetően a bűnözés visszaszorítása, hanem igenis a visszatartó erő a büntetésben is van. Eljutott a Néppárt javaslata egy részletes vitáig, és itt kifejezetten azt kell mondanom, presztízsokokból kiszavazták a részletes vita folytatását. Jellemző, hogy most a bizottság visszahozta újra a parlament elé, mert a bizottságban meg lehetett szerezni a többséget hozzá.
Vagy például a gazdák ügyében: most éppen hatodik hete volt az, amikor az egész ügy, ami miatt a gazdák elkezdtek tüntetni, itt volt a Ház előtt. Azt a törvénymódosító javaslatot, amelyet a Néppárt beterjesztett, hét szavazattal lökte vissza a Ház! Mi lett volna, tisztelt képviselőtársaim, ha úgy jár el a tárca jelen esetben is, mint mondjuk, a Bauer-Dornbach-javaslatnál? Nem esett le Csiha Juditnak a karikagyűrű az ujjáról, hogy a kormány csatlakozott egy képviselői önálló indítványhoz, hogy a maga akaratát is beépítse. Hat hete már letárgyalhattuk volna, és nem került volna sor a kiskörei (Sic!) tüntetésekre.
Végigvihetnénk ezt a kérdést... - éppen a múlt héten szavaztunk az állami vagyon "lenyúlására" szövetkezett szövetkezetek ügyében is. Itt egyedül a Magyar Demokrata Néppárt volt az, amely a köztársasági elnök úrhoz fordult, hogy ne írja alá ezt a törvényt, úgy került vissza a parlamenthez (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi a hozzászólási idő leteltét.), és lehetett eredményt elérni.
Azt kérem, kedves képviselőtársaim, egy évvel a választások előtt: állítsuk vissza a demokratikus intézményekbe - így a parlamentbe - vetett bizalmat is (Az elnök csengője megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idő leteltét.), hogy a választásokon olyan kép alakuljon ki, hogy érdemes a demokráciát megvédeni. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me