DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egyetértek Szabó Iván képviselőtársam szavaival, és én is felháborítónak tartom azt a parlamenti gyakorlatot, amit a kormánypártok követnek, hogy miközben a Fidesz számos indítványt nyújtott be az Országgyűlés elé olyan kérdésekben, amelyek társadalmi problémákat kívántak kezelni, illetőleg néha olyan ígéreteket kívánt javasolni, hogy megvalósuljanak, amelyeket eredetileg a kormánypártok saját választási programjaikban vagy magában a kormányprogramban rögzítettek...
Ezzel kapcsolatban elég szomorú a kormány képviselőinek és a kormánypártok képviselőinek a magatartása, amely nagyon gyakran nem engedi napirendre ezeket a kérdéseket. Ezzel kapcsolatban a legutóbbi eset - és néhány perc múlva fog dönteni a Ház arról a kérdésről -, hogy a Fidesznek azt az indítványát, amelyet a büntető törvénykönyvhöz nyújtott be azzal kapcsolatban, hogy az életfogytiglani büntetés valóban életfogytiglani lehessen, és a legelvetemültebb bűnözőket véglegesen el lehessen szigetelni a társadalomtól azért, hogy a szabad életben többet bűncselekményeket ne tudjanak elkövetni, ezt a házbizottság az elmúlt héten nem vette napirendre, azzal az indokkal egyébként, hogy a kormány amúgy is tervezi a büntető törvénykönyv módosítását.
Most azt gondolom, hogy mi meguntuk azt, hogy folyamatosan ilyen ígéreteknek higgyünk. Éppen egy évvel ezelőtt, 1996 tavaszán dr. Csiha Judit akkori igazságügyi államtitkár azt ígérte, hogy az év végére lesz egy olyan büntetőtörvény-módosítás, amely kezeli az adott kérdésben szereplő dolgot: a kábítószerrel visszaélés problémáit. Most is arra hivatkozik a kormány, hogy azért nem lehet tárgyalni a képviselői indítványokat, sem Kutrucz Katalin indítványát, sem pedig az én indítványomat, mert a kormány majd benyújtja az erre vonatkozó szabályait.
Elég sokat vártunk annak érdekében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), hogy ezeknek az égető problémáknak az orvoslására törvényi válasz legyen. Azt gondolom, hogy a kormánynak és a kormánypártoknak változtatni kellene a magatartásán.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me