DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A miniszterelnök úr azzal fejezte be felszólalását, hogy a társadalmi béke apostolaként szólt, de azt megelőzően beszédében olyan kifejezéseket használt, külön is megemlítvén a kisgazdákat, mint hazugság, rágalom, rémhírterjesztés, kártevők. (Moraj az MSZP padsoraiban.) Kár, hogy nem fejezte be, miniszterelnök úr, a gondolatmenetét, mert akkor még hozzátehette volna: és sötétben bujkáló ellenforradalmárok. (Taps az FKGP padsoraiban.) Akkor világosan tudtuk, láttuk volna, hogy melyik Horn Gyulát hallgatjuk. (Zaj az MSZP padsoraiban.)
Nos, kérem, úgy gondolom, miután ön feltette a kérdést, jó lenne tudni, hogy kik és mi indította el a Postabank körüli mizériát - hát én megmondom önnek, igen tisztelt Miniszterelnök Úr: (Moraj az MSZP padsoraiból. Hangok a kormánypárti padsorokból: Halljuk! Jaj, de jó!) ön indította el, az ön tehetségtelen, dilettáns kormányzása, az a tény, hogy a magyar nép elvesztette a hitét ebben a kormányzásban (Folyamatos zaj a kormánypártok padsoraiban.); és ha - teszem azt, mondjuk - rémhír terjedt volna el, akkor ennek a rémhírnek is felülnének. Miért? Mert Horn Gyula a miniszterelnök, és ennek a miniszterelnöknek a magyar nép egyetlenegy szavát sem hiszi el. (Taps az FKGP padsoraiban. - Moraj az MSZP padsoraiban.)
Igen tisztelt Miniszterelnök Úr! Ez indukálja az egész kérdést, az egész Postabankot... Természetesen elméleti megoldás van több. Az elméleti megoldások között felmerül az is, hogy vajon nem egy belső hatalmi harcról van-e szó. Nem arról van-e szó, hogy a magyar nép tízezreit be akarják csapni bizonyos pénzügyi körök azért, hogy a magyar nép keservesen megspórolt filléreiből a megtakarított kamatokat a saját zsebükbe tegyék? Vajon nem arról van-e szó, hogy a kormányon belüli ellentétek következtében... (Folyamatos zaj a kormánypártok padsoraiban.) ...keletkezett ez a Postabankkal kapcsolatos pénzügyi helyzet? Bár hozzá kell tegyem, mi még nem tudjuk, miként fog befejeződni, mert hiszen nincs vége még ennek az egész helyzetnek. Majd utólag fogjuk tudni megállapítani, amikor a Független Kisgazdapárt által már kezdeményezett - nem a jövőben kezdeményezendő, már kezdeményezett - parlamenti vizsgálóbizottság körmére néz majd azoknak, akik ezt az egész kérdést gerjesztették.
Tehát, igen tisztelt miniszterelnök úr, úgy gondolom, világosan fel kellene végre ismernie: mindaddig, amíg ön lesz kormányon, és az ön kormánya fogja ezt az országot vezetni, addig ilyen társadalmi feszültségek lesznek. Tehát a megoldás az önök távozása.
Ugyanezt tudom önöknek tanácsolni a mezőgazdasági demonstrációkat illetően is. Most nem kívánok azzal foglalkozni, kérem, hogy az egyik szavával agyonüti ön a másikat. Hiszen beszél itt arról egyrészt, hogy a jelenlegi mezőgazdasági kistermelők 80 százaléka egy hektár földből kénytelen megélni. Utána pedig az ön szóhasználatát fogom mondani: tehetős gazdákról beszél. Miféle tehetős gazda az egy hektáron gazdálkodó ember? (Zaj, moraj az MSZP padsoraiban.) Úgy gondolom tehát, hogy ön, miniszterelnök úr, a fogalmakkal dobálódzik azért, hogy további sarcokat vethessenek vagy tarthassanak fel, amelyeket a magyar népre raktak. De egyértelmű, hogy a magyar nép ezeket a terheket elviselni már nem tudja.
A terheket le kell venni a magyar nép válláról. Csökkenteni kell az adót és a társadalombiztosítási terheket. (Folyamatos zaj a kormánypártok padsoraiban.) Legalább 10-15 százalékponttal kellene csökkenteni a tb-terheket - általánosságban, az egész országra kiterjedő módon - ahhoz, hogy egyáltalán reményük nyílhasson arra, hogy a feketegazdaság elleni küzdelmet fel lehessen venni. De kérem, az nem megy, hogy ön negyedik éve miniszterelnöke ennek az országnak, lassan befejezi a működését... (Derültség az MSZP padsoraiban. - Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és ugyanakkor agrárprogramja még nincs egy mezőgazdasági országnak. Ne csodálkozzék akkor, ha a lakosság tiltakozik.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me