HORN GYULA

Full text search

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném megköszönni a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége parlamenti frakciójának azt, hogy higgadtan és kiegyensúlyozottan kezeli mindazt a kérdést, amiről szólt. (Dr. Torgyán József: Ők igen, csak a lakosság nem!)
Képviselő Úr! (Dr. Torgyán Józsefhez.) Azért a politikai kultúrának vannak alapkövetelményei. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Én végighallgattam önt figyelmesen... (Taps a kormánypártok soraiban.), csak hadd reagáljak röviden azokra a konkrét dolgokra, amelyeket ön, önök, tisztelt parlamenti képviselők felvetettek.
Torgyán úr azt vetette föl, hogy hazugsággal vádolom a kisgazdákat. Egyetlen ügy kapcsán említettem ezt meg, hogy egy kisgazda parlamenti képviselő a tüntetők előtt a következőt mondta: "Harminc parlamenti képviselő, téeszelnök azon dolgozik az Országgyűlésben, hogy térdre kényszerítse a parasztságot." Ez hazugság! (Közbekiáltások a kormánypárti padsorokból: Így van. - Taps a kormánypárti padsorokban.) Ezt az önök képviselője mondta, izgatva az embereket. (Dr. Torgyán József: Izgatva? - Zaj, közbeszólások a jobb oldalon.)
A második: nagyon szeretném, hogyha nem csúsztatnának képviselőtársaim és Torgyán József. (Zaj.) Én azokról a kistermelőkről beszéltem, azoknak a jogos igényeiről, akiknek az igényeit a tárgyalócsoportunk több menetben, maximálisan elfogadta, és kielégítette anélkül, hogy az elvekben és a követelmények érvényesítésében meghátráltunk volna. Úgyhogy nagyon szeretném, Torgyán József, hogy ne csúsztatásokat használjanak! (Zaj.)
Egyébként én már hallottam öntől ebben a házban azt is, hogy minden problémát azonnal meg kell oldani. Képviselőtársaim, ha ilyen kormány vagy ilyen képviselő lesz, le a kalappal előtte! Én kisgazda minisztertől eddig csak egyet tapasztaltam: amikor tízezer forinttal jutalmazta azokat, akik a teheneket kivágták. Ez volt az egyetlen konkrétum. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Ami a KDNP vezetőinek felszólalását illeti... (Közbekiáltások az ellenzéki padsorokból.), a következőt mondotta a Postabank ügye kapcsán: az emberek elvesztették a bizalmukat a Postabank, a pénzintézet és a kormány iránt. Nos, három nap alatt helyreállt a bizalom a Postabank iránt - ezek szerint a kormány iránt is teljes a bizalom, képviselőtársaim. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.)
Egyébként ezek után arra vagyok kíváncsi, Géczi úr... (Közbekiáltások: Giczy!) - bocsánat, mindig keverem őket, pedig óriási különbség van közöttük. (Derültség. - Zaj.) Egy napon nem lehet említeni Géczi és Giczy urakat! (Taps, közbeszólások, derültség.) Szeretném tudni, tisztelt Giczy képviselő úr, hogy amikor a KDNP kormányzott, mit tett a mezőgazdasági kistermelők érdekében. Egyáltalán felemelte-e a szavát? Ne most, majd egyszer válaszoljon! (Derültség.)
Amit az MDNP-s képviselőtársam mondott - Szabó Iván feltehetően nem tudta követni az eseményeket bokros teendői miatt. Hadd jegyezzem meg, képviselő úr: Medgyessy Péter nyilatkozata, de nemcsak az övé, hanem Akar Lászlóé is, nemcsak a kormánnyal egyeztetett volt, hanem egyértelműen kifejezte a kormány álláspontját. (Dr. Szabó Iván és Dr. Kutrucz Katalin: Még rosszabb!) És hozzá szeretném tenni minden önámítás szándéka nélkül, hogy a kormány mindvégig konzultált a Postabankkal is, kezeltük az ügyet, és nem kis szerepe volt ennek is abban, hogy lényegében három nap alatt lecsengett a dolog.
Kádár Béla képviselőtársam felszólalásain általában meglepődöm, mert őt szakembernek és jó szakembernek tartom; és ezért is megdöbbentően olvastam az egyik cikkében azt, hogy Magyarország az elmúlt két év alatt valamennyi volt KGST-tagállam mögé szorult.
Ezek után azon sem csodálkozom, hogy ilyeneket mond: ez a kormány a beváltatlan ígéretek tömegét tette, megígért 8-9 százalékos inflációt - nem tudom, mire alapozza ezt; hogy célunk elérjük-e - természetesen! - és így tovább. (Zaj.) Úgyhogy nagyon kérem, fontolja meg képviselő úr, hogy mit mond, mert adunk az ön szavára - ez a kérésem. Köszönöm, elnök úr. (Nagy taps a kormánypártok soraiban.)
(16.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me