LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Nem lehet hecckampányok és a pénzügyi banditizmus, a hisztériakeltés áldozata egy ország. Felelős politikai, ellenzéki képviselőknek, pártoknak nem lehet érdekük az, hogy: az országnak minél rosszabb, annál jobb helyzetbe, pozícióba kerülünk. Azonban minden esetben, minden területen meg kell vizsgálni, mi van a háttérben, s valójában mi minek az oka, illetve a következménye. Bízunk abban, hogy akár a nemzetbiztonsági szolgálat, akár a rendőrség földeríti, van-e pénzügyi banditizmus a hisztéria mögött, és bízunk abban is, hogy az adó és tb-járulékok ügyében joggal háborgó gazdák tárgyalásai megnyugtató módon rendeződnek.
Azonban nem ok nélküli az, hogy a mezőgazdasági kistermelők háborgása, útelzáró tüntetése éppen Bács-Kiskun megyéből indult ki. Itt, ebben a Házban az elmúlt két és fél esztendőben mindössze egy alkalommal sikerült elérni azt, hogy az ellenzéki és a kormányzó pártok egyetértsenek és közös megfogalmazásban, elfogadott módosításokkal, azonosan gondolkozzanak egy, az ország egyhatodát kitevő terület gondjairól; és ez a témája napirend előtti fölszólalásomnak: a Duna-Tisza közi homokhátság vízpótlásának ügyére szeretném újra fölhívni a Ház figyelmét. Meggyőződésem, hogy igenis halaszthatatlan ügyről van szó, meggyőződésem, hogy országos jelentőségű ügyről. Hiszen itt, ebben a Házban döntöttünk, fölszólítottuk parlamenti határozattal a kormányzatot, hogy cselekvési programot fogalmazzon meg 2005-ig - kormányhatározat született ebben az ügyben -, és jelenjen meg önálló költségvetési tételként a Duna-Tisza közi homokhátság vízpótlásának rendezési ügye, teremtse meg a kormányzat a megfelelő költségvetési, pénzügyi fedezetet.
Ismereteim szerint - és cáfoljanak meg azok, akik több ismerettel rendelkeznek - elsősorban a Földművelésügyi Minisztérium hozzáállása akadályozta meg azt, hogy költségvetési tételként önállóan szerepeljen, másrészt pedig a Pénzügyminisztérium söpörte le azokat a szándékokat, amelyeket a Környezetvédelmi Minisztérium, ismereteim szerint, korrekten és meggyőzően próbált képviselni. Kisebbségben maradt a tárcán belül a Környezetvédelmi Minisztérium, s megint az történt, amire oly sokszor hivatkoztunk, hogy a Pénzügyminisztérium irányította a költségvetésnek azt az elosztó rendszerét, aminek a következményeivel végül is az ott élők, a térségben élők szembe kell hogy nézzenek.
Kértük akkor - és jól emlékszem, bizottsági ülésen is kaptam támogatást ehhez -, hogy egy tárcaközi bizottság egyeztesse a véleményét, és egy kormánybiztost nevezzenek ki, aki felelősen képviseli a Duna-Tisza közi homokhátság, a közel nyolcszázezer embert érintő, rendkívül súlyos vízhiánnyal küszködő és végső soron a település megtartását veszélyeztető ügyet, és illeszkedjen ez az országérdekhez, illeszkedjen más térségek cselekvési programjához, elképzeléseihez.
Arra kérem tisztelettel a kormányzatot Bács-Kiskun, Csongrád, Szolnok és Pest megye déli részének nevében, az ott élő valamennyi képviselő és önkormányzat nevében, hogy vizsgálja felül hozzáállását, teremtse meg annak a lehetőségét, hogy tárcaközi bizottság és kormánybiztos (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az időkeret.) vállaljon felelősséget a térség gondjaiért.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me