VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, a parlamenti patkó mindkét oldalán egyetérthetünk abban, hogy a gazdaság normális működéséhez alapvető fontosságúak a jól működő vállalkozások. Az utóbbi évek közgazdasági elemzései igazolták, hogy különös jelentőséggel bírnak a kis- és középvállalkozások, amelyek hajszálerekként hálózzák be a társadalmat, közvetlen kapcsolatban vannak a polgárokkal, döntő szerepük van a foglalkoztatási helyzet javításában, a munkanélküliség csökkentésében, általában a gazdasági közérzet, a gazdasági helyzet javításában.
Az MSZP-SZDSZ-kormány nagy ígéreteket tett a vállalkozások körülményeinek javítására, ám ebből egyelőre semmi sem valósult meg. Egy ország közállapotaira lehet következtetni abból, hogy milyen körülmények között lehet vállalkozni. Hogy milyen vállalkozásellenes helyzet van ma Magyarországon, azzal szeretném bemutatni, hogyan lehet jelenleg vállalkozói igazolványhoz jutni.
Tisztelt Ház! Az egyszerűbb megértés kedvéért vegyünk kiindulópontnak egy XII. kerületi lakost, aki vállalkozni szeretne. Az illető elmegy a XII. kerületi önkormányzat kereskedelmi és ipari osztályához, ahol kap egy papírt arról, milyen igazolásokat kell beszereznie. Elsőként hatósági erkölcsi bizonyítványt - ez érthető. Ezután irány az adóhivatal, ahol - ha szerencséje van és nem éppen most térnek át a személyi számról az adószámra - kap adószámot. Ugyanitt igazolást is kell beszereznie arról, hogy nincs-e adótartozása. Zárójelben jegyzem meg, hogy '97. január 1-jétől, az új illetéktörvény hatálybalépésétől kezdve, minden kérelem ezer forintjába kerül az állampolgároknak.
Következik a Fővárosi Önkormányzat adóügyi osztálya - újabb nyilatkozat arról, nincs-e ott adótartozása. Ezt követően a Társadalombiztosítási Igazgatóság Fiumei úti irodája jön, ahol a házon belül kell egy külön túrát megtennie. Első emelet 227. szoba, majd IV. emelet 447. szoba, onnan I. emelet 111. szoba, majd földszint 30. szoba, onnan vissza a II. emelet 227. szobába, és máris kész az igazolás.
Ezután következik a vám- és pénzügyőrség. Az Auróra utca jön, ahol egy 2x3 méteres szobában átlagosan 100 ember tartózkodik. A kérelmet az utcán lehet kitölteni, s ez újabb ezer forintjába kerül az állampolgárnak.
Következik a kerületi önkormányzat adóügyi osztálya. Újabb kérelem plusz ezer forint befizetéssel.
Az itt elmondottak körülbelül három hetet vesznek igénybe az állampolgár számára, de ezzel még nincsen vége, hiszen ha valakinek a telephelye és a székhelye a lakása, akkor szükség van a lakáskiutalási határozatra is.
(16.50)
Ha a házastárs a lakásban él, igazolni kell, hogy őt a pénztárkönyv elhelyezése nem zavarja.
Csak címszavakban említeném meg a további beszerzendő engedélyeket: Állami Népegészségügyi Hivatal - régi nevén Köjál - engedélye, szakmai ismeret igazolása, elektromos és tűzvédelmi engedély, egyéb szakhatósághoz történő bejelentés, kötelező bankszámlanyitás - amely akkor is költség a vállalkozó számára, ha semmilyen mozgás nincs a folyószámláján -, kamarai tagdíj és így tovább.
Tisztelt Ház! Azt hiszem, a fent elmondottakból kiderül, hogy ma Magyarországon nemcsak vállalkozást folytatni, de vállalkozást megkezdeni is nagyon nehéz. Az MSZP-SZDSZ-kormány szavakban vállalkozásbarát, tettekben - úgy tűnik - vállalkozásellenes politikát folytat. A közvéleményben egyre inkább terjed az a nézet, hogy ebben az országban sem vállalkozni, sem vállalkozást elkezdeni nem szabad. Úgy tűnik, a mezőgazdasági termelőknek ebből lett elegük, és ezért írhatták ki joggal a táblákra, hogy "Termelni akarunk, nem könyvelni!" Vállalkozásokat nemcsak a magas adó- és tb-járulékokkal lehet tönkretenni, hanem azzal is, ha elviselhetetlen adminisztrációs terhek és kényszerek súlyát rakjuk rájuk.
Tisztelt Ház! Napirend előtti hozzászólásomnak az ad aktualitást, hogy az utóbbi időben különböző hírek merültek fel, milyen módon kívánja a kormánykoalíció támogatni a vállalkozásokat. A lapok beszámoltak arról, hogy felmerült a "minden egyéni országgyűlési képviselőnek tízmilliós keret" ötlete, és felmerült az is, hogy egy nagyobb összegben kellene a jövő évi költségvetésben vállalkozásokat támogatni. Azt hiszem, ez utóbbival nincsen baj, bár úgy tűnik, hogy a vállalkozások támogatása a koalíció számára csak a választások előtt egy évvel lesz fontos. Úgy hiszem, az előbbi viszont - az a tízmillós keret - teljesen alkalmatlan arra, hogy ebből komoly vállalkozás vagy területfejlesztés történjen.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt nem ilyen vállalkozásbarát koncepcióban gondolkozik. Remélem, hogy a kormánykoalíció számára sem a hátralévő egy év mindenféle osztogatásos vállalkozások támogatását fogja jelenteni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me