DR. FODOR ISTVÁN

Full text search

DR. FODOR ISTVÁN
DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A honvédelmi törvény 5. § (1) bekezdésének c) pontjában foglalt jogkörében az Országgyűlés első alkalommal 1995-ben döntött önálló határozat formájában a fegyveres erők részletes bontású létszámáról.
Az akkor elfogadott határozatnak a Magyar Honvédségre vonatkozó 1. pontját a tisztelt Ház az átalakítási feladatokban foglaltakkal összhangban többször módosította, utoljára az elmúlt év novemberében, amikor az 1996. év végi részletes bontású létszámot határozta meg.
A határőrségre vonatkozó 2. pont változatlan maradt, mert ott a létszám nem változott.
A honvédség átalakítása 1997-ben tovább folyik, így értelemszerű a létszám változása is. Ez alkalommal azonban az év végi részletes bontású létszám meghatározásakor az Országgyűlésnek döntenie kell a határőrség létszámáról is. Ennek alapvetően két oka van:
Az egyik ok kézenfekvő, mégpedig az, hogy változik a határőrség létszáma is.
A másik ok az, hogy az Országgyűlés honvédelmi bizottságával együttesen kialakított szempontok alapján a korábbiaktól eltérő szerkezetben kerül sor az adatok meghatározására, mégpedig olyan szempontok alapján, amelyekre a Magyar Honvédség létszámának meghatározásánál már az elmúlt esztendőben is tekintettel voltunk. Ez a szerkezet egyrészt teljeskörűen magába foglalja a fegyveres erőknek nemcsak hivatásos és sorállományát, hanem a közalkalmazottakat és a minisztériumok köztisztviselőkkel is betölthető beosztásaiban dolgozó hivatásosokat is ugyanúgy, mint a rendelkezési állományban lévőket és a tanintézeti hallgatókat, másrészt ezzel együtt pontosabb áttekintést ad a különböző állománykategóriákról. Az Országgyűlés honvédelmi bizottságával összhangban véleményünk szerint az ilyen szerkezetben nyerhető információ sokkal inkább megfelel a törvényalkotó szándékának, mint a korábbi szerkezetben történő bemutatás.
Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy a határozati javaslatban szereplő létszámok összhangban állnak a Magyar Honvédség tekintetében az Országgyűlés korábban hozott döntéseivel, valamint mindkét szervezetnél az 1997-es költségvetési törvény elfogadása során meghatározott létszámadatokkal.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az előterjesztést tárgyalja meg, és fogadja el. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me