MÁDAI PÉTER

Full text search

MÁDAI PÉTER
MÁDAI PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen. Megkímélhettük volna viszonylag kevés érdeklődő képviselőtársunkat egy - bár nagyon alapos - elemzéstől, hogyha a módosító javaslatok előterjesztői múlt héten a honvédelmi bizottságban ezeket az érveket elmondják, és meghallgatják a kormány ellenérveit. De hát lelkük rajta, hogy nem voltak ott.
A következőt szeretném még mondani: a programunk szerint ma részletes vita van, és jövő héten már szavaznánk a módosítókról. Lehet, hogy tévedek, Jauernik képviselőtársam egy olyan módosító indítványról beszélt, ami valószínű, még elénk kerül. Úgy tudom, hogy a honvédelmi bizottságnak is van kapcsolódója. Tehát föltételezem, hogy ma nem fogjuk lezárni a részletes vitát. Nem örülök neki, mert jó lenne ennek a törvénynek minél hamarabb a végére jutni, de okulva az előbbiből, én nagyon-nagyon röviden indokolni szeretnék pár olyat, amit a honvédelmi bizottság megbeszélt, amivel egyetértünk, vagy nem értünk egyet a kormánnyal.
Illetlen dolog, hogy a hatodikkal kezdem, amelyik éppen egy dátum, és mondjuk, ez Póda Jenő és az én javaslatom, és ezt támogatta a kormány is és a bizottság is. Én azt gondolom, hogy ez a döntés, tehát hogy '44. december 22-e, ez két okból is támogatható. Egyik egy szimbolikus dátum, mert az ideiglenes nemzeti kormány akkor alakult. 1944 előtti sérelmekről nem igazán tudunk, tehát '39-ig visszamenni, akkor bizonyos fölösleges politikai felhangokat kevernénk bele. Ezért én azt gondolom, hogy bár szimpatikus '39, én két éve foglalkozom ezzel a témával, egyetlenegy emberrel találkoztam, de ott sem törvény szúrt ki vele, elnézést a köznapi szóért, hanem haragudott rá a főispán. Tehát ez orvosolható. Ezért én azt gondolom, hogy itt nemigen van vita.
A 10-es, Sepsey Tamás képviselőtársam javaslata, mely szerint Magyarországon a párizsi békeszerződésben megállapított határain kívülre esett... Szeretném ugyancsak ezt mondani, hogy a honvédelmi bizottságban ez komoly vitát váltott ki. Kaptunk egy magyarázatot a kormány meglévő (Sic!) képviselőitől, és éppen az én kérésemre egy vagy két héten belül a bizottság megkapja azt az anyagot, amelyik azt igazolja, hogy az úgynevezett elcsatolt országokban, tehát Szlovákiában, Romániában, Jugoszláviában és Ukrajnában ezeket a jogsérelmeket korábban orvosolták. Tehát ha most mi erre még ráteszünk, akkor lehet, hogy nagyon nagy feszültségeket okozunk. Államtitkár úr a tanú rá, hogy erre ígéretet kaptunk, hogy nagyon hamar megkapjuk.
Végül az a bizonyos inkriminált... Bocsánat, az értéknövelés; hogy inflálódott, nem inflálódott. A honvédelmi bizottság támogatott egy olyan javaslatot, hogy a volt hadiárváknál, akiknek késedelmet szenvedett a térítésük, valóban emeljük. Azonban Csépe Béla és Mészáros Béla képviselők általában akarták emelni az összeget. Ismerve, hogy ez mit jelent, ezt nem támogattuk. A hadiárváknál, azt gondolom, hogy miután valóban csúszott két évet a kifizetés, hogy 50 ezer forinttól emeljük-e 70-re, vagy nem, remélhetőleg ez még egyszer javaslatként bekerül. Nem vagyok benne biztos, hogy ezzel eredményt elérnénk.
De a legfontosabb, amiért én most szót kértem, ez a bizonyos 14. pont, Csépe Béla és Mészáros Gyula az igazolásról. A honvédelmi bizottságban azt hiszem, nem jutott többségre az álláspont, de azt is remélem, hogy többségre juthat. Tudniillik nem lehet olyan módon sérelmet sérelemre halmozni, hogy ebben ne próbáljunk lépni; és én azt gondolom, ebben a Házban akármelyik helyén ülő ember egyetért. Nem haragszanak képviselőtársaim, két nagyon rövid rész, és nem vagyok benne biztos, hogy ennek kell elfogadtatásra kerülni, de a szellemével teljesen egyetértek, ez Csépe Béla és Mészáros Gyuláé: neki fel nem róható okból nem kérte. Ez egy alapvető dolog. Akiket megkeresnek fogadóórán, tudják, hogy vannak ilyenek.
A másik: bármilyen módon bizonyítani tudja. Most ezt lehet megfogalmazni pontosabban is. Lehet úgy, mint ahogy István mondta, bocsánat, képviselőtársam, de ezt kihagyni a törvényből nem lehet. Ha ezt kihagyjuk, akkor, elnézést kérek, igazában nem csináltunk semmit.
Tehát én tulajdonképpen itt be is szeretném fejezni, mert még egyszer mondom: a bizottság kijelölt bizottság, nagyon sokat vitatkozunk ezen, és még, gondolom, fogunk. Tehát én a magam részéről azt kérem, gondolom, csatlakoznak mások is hozzám, azért ne zárjuk le ma az általános vitát, hogy még helyt adjunk a módosító javaslatoknak.
A másik, amit külön szeretnék kérni, és el fogom mondani még egyszer, ha lehetőség lesz: a bizonyítás területén adjuk meg azt a jogot, amit mi szeretnénk, mert akkor lehet, hogy forintban nem tudunk 20 ezer forinttal többet adni, de megteremtjük annak a lehetőségét, hogy tényleg azt mondják, hogy végre '90 után ez a parlament volt, amelyik megtette a kötelességét. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me