DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Valóban így igaz: az elmúlt év december 3-án ön a kérdésére Lakos László földművelésügyi miniszter úrtól azt a választ kapta, hogy a jelen törvényi szabályozás megfelelő eligazítást ad. A helyzet azóta sem változott érdemben. Az 1996. évi XXXII. törvény rendezte egyértelműen azoknak a földeknek a sorsát, amelyek egy csőd- vagy felszámolási eljárás alá került szövetkezetben sem a kárpótlási földalapban, sem pedig az egyébként visszamaradt és visszatartott feloszthatatlan vagyonban szerepeltek. Nevezetesen ezeknek a tulajdonjogát a felszámolásban részt vevők bizony elvonhatták a helyi termelésben érintettektől, mert ez a szövetkezet vagyonába tartozott, és ezt a földet így nem tudták megmenteni.
Nagyon sok ilyen probléma jelentkezett, ez a korábbi szabályozás hibája volt, sajnos, míg 1996-ban sikerült ezt a törvényi rendelkezést úgy megalkotni, hogy ettől fogva a felszámolási eljárás alá került szövetkezeteknél - függetlenül attól, hogy a tagság eldöntötte-e az adott föld sorsát, hogy az részarány-földtulajdonba kerül, hogy meghozta-e erről azt a határozatot, ami a bejegyzésre alkalmas -, ez a földvagyon már nem kerül, nem kerülhet a szövetkezet egyéb vagyontárgyaival együtt a felszámolási eljárás alá - magyarul: ez a helyiek érdekeit fogja szolgálni. Azonban ennek a törvénynek, mint az ebben az Országgyűlésben megalkotott törvények jó részének, nincs visszamenőleges hatálya, tehát a kérdést az dönti el, hogy az adott szövetkezetnél a felszámolási eljárás a törvény hatályba lépése előtt vagy az után indult. Ha előtte indult, akkor vizsgálni kell, hogy az adott tagság meghozta-e az erre vonatkozó határozatokat, és így a földet meg tudják menteni, ha utána, akkor viszont ilyen probléma nincs.
Ön mint országgyűlési képviselő természetesen megteheti, hogy olyan jellegű módosítást indítványozzon, ami ennek a törvényhelynek a visszamenőleges alkalmazására vonatkozik. Nevezetesen: kimondaná, hogy a folyamatban lévő felszámolási eljárás alá vont szövetkezetekre is ezen jogszabályhely vonatkozik. Azonban azt is látni kell, hogy ez viták tömkelegét indítaná meg. Számos szövetkezet, illetve a tagság, akik elveszítették a földjüket a korábbi szabályozás szerint - mert ott a felszámolás során ezt a földet jórészt nem azok vásárolták meg, akik ott helyben laknak és ezzel foglalkoznak, hanem külső befektetők -, most kérhetnék, hogy akkor azt a tulajdonszerzést, amit annak idején ez a felszámolásban részt vevő kivásárló megtett, állítsa vissza. Erre jogi lehetőség nincs, mert az már lefutott eljárás. A mostani folyamatban lévő eljárásoknál viszont az jelentene gondot, hogy már meghirdetett és elindított árveréseknél kellene leállítani azt a rendelkezést, amely a szövetkezeti földnek a tulajdonára vonatkozik.
Úgy gondolom, hogy ez a szabályozás megfelelő, egy olyan cezúra, amitől kezdve egyértelmű a továbbiakban követendő eljárás, és a visszamenőleges hatálynak egy mostani elindítását a magam részéről nem látom célszerűnek. Nyilvánvaló, hogy ha ez olyan jellegű jogi problémát érzékeltet, amelyet a Ház többsége közösen, közös akarattal támogatásáról tudna biztosítani, akkor az ellenzéseimet természetesen mint kisebbség visszavonnám, és tudomásul venném, hogy ilyen szándék van. De még egyszer hangsúlyozom: nem látok arra most módot és indokot sem, hogy ezt a visszamenőleges hatályt érvénybe léptessük. Köszönöm szépen. Kérem válaszom elfogadását. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me