NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Bő egy hete a belga hírügynökség magukat megnevezni nem kívánó NATO-diplomatákra hivatkozva közölte, hogy a NATO-bővítés első köre csak Csehországot és Lengyelországot érinti. Két nap múlva magas rangú fehér házi források az MTI-nek teljesen alaptalannak és érthetetlennek minősítették a magyar esélyek romlására vonatkozó spekulációkat. Ugyanakkor a csatlakozási tárgyalásokra meghívandó országokról kijelentették ezek a források, hogy még semmilyen formában nem született döntés, és tegyük hozzá azt is, hogy ebben az időszakban, az elmúlt két-három hétben, élénk sajtókampány indult az Egyesült Államokban, de ezzel összefüggésben Oroszországban is a bővítés ellen.
Február 10-én, néhány hete Horn Gyula miniszterelnök a magyar parlamentben a következőket mondta a NATO-bővítéssel kapcsolatban: "Nem lebecsülendő, hogy ma már sem EU-ban, sem a NATO-ban nem vitatott - ismétlem, nem vitatott -, hogy Magyarország a legelsők között fog a csatlakozásban szerepelni."
Tisztelt Ház! Az elkövetkezendő néhány hónapban el fog dőlni Magyarország NATO-integrációja. Az USA nemrégiben elkészítette a külügyminisztériuma révén, és a kongresszus elé terjesztette a NATO bővítését körvonalazó jelentését is, amely megerősíti, hogy '97 júliusában a madridi csúcson a csatlakozásra érett országokat megnevezik.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt - mint az Antall-féle külpolitika fő célját - az euro-atlanti integrációt akkor is támogatta, és ma is támogatja, abból a meggyőződésből, hogy ez jól szolgálja Magyarországnak és a térségnek a tág értelemben vett biztonságát. Ugyanúgy szolgálja a Nyugat és a NATO kiterjedését, megerősödését mind az intézményeinek, mind a gazdaságának, mind pedig az értékeinek a vonatkozásában, és meggyőződésünk az is, hogy Oroszország hosszú távú érdekeit is szolgálja a NATO bővítése. Ebben a törekvésében tehát a mindenkori magyar kormány élvezi a Fidesz-Magyar Polgári Párt támogatását.
Szemben a híresztelésekkel, úgy látjuk, hogy a magyar esélyek igenis reálisak a csatlakozásra, nincsen helye a hisztériakeltésnek. Ugyanakkor ezek a hírek, a különféle információk a sajtókampányokról Oroszországban és az Egyesült Államokban indokolják, hogy körültekintéssel járjon el az elkövetkezendő időszakban a magyar diplomácia.
Az elkövetkezendő néhány hónapban tehát semmiképp sem a Horn Gyula által bemutatott ingatag sikerpropagandát kell működtetni, hanem az ellenzékkel, illetve a hazai és nemzetközi befolyásos tényezőkkel szoros együttműködésben, szorgos diplomáciai aprómunkát kell megvalósítani.
A politikai erők között rendszeresített együttműködésben kiemelt fontosságot tulajdonít a Fidesz-Magyar Polgári Párt, megállapítva ezeken a területeken a külügyi kormányzat mulasztásait is, először is abban, hogy a csatlakozással legesélyesebb Csehországgal és Lengyelországgal létre kell hozni egy szoros egyeztetési mechanizmust. Fontosnak tartjuk azt, hogy a jól finiselő Romániával olyan kölcsönösen támogató magatartás kialakítása szükséges, amely ugyanakkor kizárja egymás fékezésének vagy visszahúzásának még a lehetőségét is. Tehát egy kiegyensúlyozott érvelésre van szükség Románia vonatkozásában és más szomszédaink vonatkozásában. Harmadszor: a NATO-tagállamok parlamentjeinek a megszólítása, megkörnyékezése a minél problémamentesebb ratifikáció érdekében nélkülözhetetlen a magyar parlament részéről. És fontosnak tartjuk, hogy azokat a hiányosságokat, amelyek a hazai közvéleménynek a felkészítése terén tapasztalhatóak, a külügyi kormányzat minél hamarabb pótolja. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me