KAPRONCZI MIHÁLY

Full text search

KAPRONCZI MIHÁLY
KAPRONCZI MIHÁLY (független): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Immár február eleje óta az ország nyilvánossága előtt folyik a magyar mezőgazdaság, elsősorban a mezőgazdasági kistermelők termelési, megélhetési válsága miatt kirobbant, tiltakozásokkal, útlezárásokkal tarkított társadalmi vitája. Régi és új érdekvédelmi szervezetek magyarázzák a készségesnek látszó kormánynak azt, amit az elmúlt év során körülbelül 30 oldalnyi napirend utáni felszólalásomban én is próbáltam előrevetíteni.
A mezőgazdaságban az alapanyagok, az energiahordozók árának sokszorosra való növekedésével és ezekben az árakban jelentkező hatalmas adótételek miatt a termelési költségek az egekbe szöktek. Ezen termelési költségekkel még az 1996-os, viszonylag kedvezőbb gabonaárak mellett sem keletkezett olyan jövedelem, mely a termelőknek biztonságos megélhetést nyújtott volna. A pár év előtti aszály sújtotta területek veszteségeit ma már nyilvánvaló, hogy a kistermelők - az állami támogatás hiánya miatt - még két-három évig nyögni fogják. A forgótőke hiánya lehetetlenné teszi a magasabb szintű művelést, mely nagyobb jövedelmezőséget jelentene minőségben és mennyiségben is. A magasabb vertikumú termelés, feldolgozás - beleértve az állattenyésztést is - egyrészt az állami intézkedések miatt, másrészt a vásárlóerő csökkenése miatt nem jövedelmező.
Ebben a helyzetben mindenki azt várta, hogy a kormány a tőle elvárható szakértelem és helyzetismeret birtokában nyugat-európai mintára megnöveli a termelők állami támogatását, annál is inkább, mert a mezőgazdasági exporttermékek a mai Magyarországon még mindig stratégiai jelentőségűek. Ezt várta mindenki a meghirdetett nemzeti agrárprogramtól is. Sajnos, az elmúlt év nyarától már hallani lehetett az én felszólalásom utáni államtitkári válaszból is, hogy a kormány valami egészen más utat választott, majd az adótörvény-tervezetek kiadásakor, ősszel nyilvánvalóvá vált, hogy a monetarista lobby a kormányon belül félrelökte a szakminisztérium érveit és - mint előző felszólalásomban már elmondtam - ahelyett, hogy a termelők megsegítésére próbált volna a jövő érdekében forrásokat biztosítani, megpróbálta a semmit lefölözni.
Az európai integráció céljaival és elfogadott normáival teljesen ellentétes, itt-ott a magyar alkotmányt sértő megoldásokkal fűszerezett őstermelői adótörvényt sajnálatos módon az ellenzék tiltakozása ellenére a kormánypártok törvényerőre emelték, annak ellenére, hogy igen sok agármérnök kolléga ül ezekben a frakciókban. Az 1996 novemberében jóformán üres Háznak elmondott felszólalásomban az alábbiakat mondtam: "Szeretném tudni, mit szólna egy francia farmer hasonló állami intézkedés esetén, vajon hány napig nem lehetne a francia utakon közlekedni." Sajnos ezt sohasem fogjuk megtudni, mert a francia törvénykezésnek ismeretem szerint, mivel nem építettek szocializmust, nem elsődleges célja az adatgyűjtögetés, a létszámba vétel, a lajstromos és kartonos nyilvántartás rendszere, a fölöslegesnél fölöslegesebb nyilatkozatok begyűjtögetése, hanem a valós farmer- és állami érdekek ütközései váltják ki az útlezárásokat.
Sajnos már tudjuk: a magyar parasztság is képes végveszélyben kimenni az utakra, és még nem látjuk a folyamat végét. A válság kirobbanása után a kormány tárgyalókészséget mutatott, fellélegzett a közvélemény, létrejött a megegyezés. Mindenki azt várta, hogy a kormány ebben a forró helyzetben, melyet az elhibázott törvénnyel létrehozott, presztízsokokat félretéve, visszatér a járt útra, és az inflációnak megfelelően magasabb, 1,5 millió forintos bevételi határig regisztrálás nélkül hagyja gazdálkodni az embereket és a kistermelői értékhatárt 4 millió forintban állapítja meg.
(21.00)
A nemzeti agrárprogram megalkotása során viszont - amihez nyugodt körülmények szükségesek - ki kellett volna alakítani azokat a koncepciókat, mellyel az állami támogatások célhoz juttatásával a kistermelőket magasabb és jobb terméseredmények eléréséhez juttatták volna, ezáltal nyugati típusú farmerokká és természetesen adóalanyokká válhattak volna.
Ehelyett a kormány által elkészített törvénymódosításból kitűnik, hogy bár a kormány tesz engedményeket, de görcsösen ragaszkodik a téves koncepció kereteihez és eszközeihez. A hevenyészve összekapkodott tervezetből kitűnik, hogy például 250 ezer forint fölött, bizonyára presztízsokokból, úgynevezett nyilatkozatot kell tenni, mely az adóbevallással egyenértékű. Annak ellenére, hogy ez a nyilatkozat nemhogy hozna a költségvetésnek, hanem visz onnan, és teljesen fölösleges.
A hatalom továbbra is ragaszkodik a régi feudális nagyurak által hangoztatott, "a parasztban nem szabad bízni" elv alapján az őstermelői igazolványhoz, sőt vagylagosan fenntartotta az abba történő idegenkezű bejegyzés lehetőségét is. Nyilvánvaló, nem a törvény egyszerűbbé és áttekinthetőbbé tételét határozta el, mikor a családi őstermelői igazolvány szövevényes és nehezen érthető, agyonadminisztrált rendszerét bevezeti a törvény.
Nem intézkedik a törvény a kétmillió forintos áfaküszöb csökkentéséről az áfakörös kistermelők esetében. Érthetetlen a volt átmeneti, jelenleg kistermelői 40 százalékos költségátalány 20 százalékos számla melletti fenntartása, mivel a másfélmilliós értékhatárnál nem derül ki, hogy a kistermelőnek az adókedvezménye növekedett-e, vagy pedig milyen alapon lesz adómentes.
A kiragadott példák mutatják, hogy a törvény igen bonyolulttá vált, amit azonnal alkalmazni kell, mert az érintett társadalmi réteg ebben az évben e szerint a törvényjavaslat szerint a legjobb szándéka szerint sem lesz képes együttműködni az állammal, mivel a törvény megismertetése és megértetése az érintettekkel idő hiányában lehetetlen. Ha az állam ezután is azt az elvet fogja alkalmazni, hogy a törvény nem ismerése nem mentesít a törvény alól, akkor a jövő márciusban, az adóbevallások idején még több traktor lesz az utakon, az állami retorzió tömege fogja borzolni a kedélyeket, ami nem nagyon fog kedvezni a remélhetőleg nagyszerűen előkészített nemzeti agrárprogram bevezetésének.
A Gazdakörök Országos Szövetsége 1997. február 12-i elnökségi ülésén állást foglalt arról, hogy a mezőgazdasági kistermelők helyzetének áttekintéséhez, a szükséges intézkedések meggondolt előkészítéséhez csak a mindenki által jól ismert 1996-os állapot helyreállításával nyílik meg az út, és a bevételi küszöböt 1,5 millió forintra kell emelni. Úgy vélem, hogy a gazdakörök javaslata az egyetlen járható út. Lázas beteget nem lehet operálni. A gazdakörök ezen követelésük alapján március 10-ére országos útlezárásos demonstrációt hirdettek, amennyiben a kormány március 5-ig nem nyújtja be az ehhez szükséges törvényjavaslatot.
Ma már nyilvánvaló, hogy a kormány ezeket a törvényjavaslatokat nem fogja erre a határidőre benyújtani. Viszont előttem ismert az is, hogy a gazdakörök 800 vidéki szervezetében, például a berettyóújfalui szervezetben a tagok és a tüntetés résztvevői a tárgyaló delegáció útra bocsátásánál megszavazták, hogy a delegáció köteles tartani magát a Gazdakörök Országos Elnöksége követeléseihez.
Az előbbiek alapján mint független országgyűlési képviselő úgy határoztam, hogy törvényjavaslatot nyújtok be az 1996-os állapot előbb ismertetett helyreállítására. Ezzel a javaslattal megpróbálom elősegíteni a konfliktus feloldását, módot nyújtok a kormánynak arra, hogy javaslatomat támogatva elkerülhető legyen a 10-étől esedékes demonstráció. Így tüntetés helyett a gazdák traktoraikkal a tavalyi esőkárok folytán elmaradt talajműveléssel foglalkozhassanak. Bízom abban, hogy miniszterelnök úr a holnapi tárgyalásain az általam javasolt megoldást választja, és így elkerülhető lesz az is, hogy a termelők jogos követelései nem válnak különféle politikai érdekcsoportok eszközeivé. A parlament és a kormány bölcsességében bízva e nehéz helyzetben köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me