DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Öt kérdést tett fel interpellációjában: Megtörtént-e a felmérés a kötelező béremelés támasztotta igényről? Megtaláltuk-e a fedezetet a bérmegállapodás teljesítéséhez és a dologi kiadások emelkedéséhez? Mikor fizetjük ki a február 1-jétől érvényes béremelést? Találtunk-e fedezetet a kórházi konszolidációnak nevezett előleg visszafizetésére?
1. A közalkalmazotti törvény illetménytáblájának eléréséhez szükséges forrásigény felmérése megtörtént. Kértük az összes járó- és fekvő-szakellátási intézetet, tájékoztassanak a közalkalmazotti törvény szerinti kötelező béremelés fedezetigényéről. Az intézetek nagy része, körülbelül négyötöde válaszolt. E szerint 12 százalék az átlagos igény az alapilletmények növeléséhez, az összes vonzatok figyelembevételével. A felmérés kiterjedt a TÁKISZ-okra, ahol az intézetek többségének bérszámfejtését végzik, de ezt nem teljes körben a TÁKISZ-okban végzik. E szerint az ide tartozó intézetek több mint háromnegyedénél, pontosabban 77 százaléknál történt meg az átsorolás a múlt hét végéig. Néhány olyan intézetnél, ahol nem történt meg az átsorolás, megegyezés született a helyi szakszervezettel, hogy a béremelés kifizetése egy hónappal később történik meg, február 1-jére visszamenő hatállyal.
2. A kötelező béremelés fedezete - mint szóltam róla, átlagosan 12 százalék igény szerint - megvan az Egészségbiztosítási Alapban akkor is, ha a költségvetés készítése során feltételezett szerkezetátalakítás nem fejeződik be az új illetménytáblák hatálybalépéséig. Ugyanakkor a kormány-EDDSZ bérmegállapodás szerinti 17 százalék fedezethez elengedhetetlenül szükséges a megállapodásban is rögzített átalakítás véghezvitele. A számháború okairól többször beszéltünk egyébként itt a parlamentben is, születtek a szerkezetátalakítás során rossz kompromisszumok helyben. Természetesen itt kell említenem az év elején a közalkalmazottaknak kifizetett egyszeri, 10 ezer forintos juttatást is, amely a gyógyító kasszát terheli. Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet arra - mint ahogy azt reggel is megtettem -, hogy a jogszabály lehetőséget ad a gyógyító kasszán belül az egyes kasszák közötti átcsoportosításra, amennyiben a végzett feladatok, megkötött szerződések szerinti finanszírozási aránytalanságok ezt indokolják.
3. Az Egészségbiztosítási Alap 1997. évi költségvetésének tervezése során 17 százalék árindex-növekedéssel számoltunk. Szeretném megemlíteni, hogy az egészségügyben az árszínvonal-emelkedés csökkenése megkezdődött, '95-ről '96-ra több mint 5 százalékkal csökkent. Ez a tendencia '97-ben is folytatódik. A dologi kiadások egyik jelentős tényezője a gyógyszerkiadás. Ezen a területen például a termelői árnövekedést közel 50 százalékban kompenzálja a vámpótlékcsökkenés és a fogyasztáscsökkenés. Az emelkedés forrása - már ami az Egészségbiztosítási Alap '97. évi költségvetését illeti - részben az előirányzatok növekedése, részben a szerkezet-átalakítás miatti báziscsökkenés. Az átalakítás tervezett mértékének teljesítése most, március első napjaiban még nehezen mérhető fel. Nem elégséges ugyanis az ágyszám, az intézményrészlegek átalakulásának a vizsgálata, hanem a kórházi állandó költségek csökkenésének mértékét kell teljes egészében feltárni és vizsgálni, mint ahogy ezt a képviselő asszony is nyilván jól tudja.
4. A február 1-jétől esedékes béremelés kifizetése az előírt határidőre nagyrészt megtörténik. A kórházak túlnyomó többsége megtette a szükséges intézkedéseket. Ahol ez elmaradt - ahogy erről szóltam -, helyi megállapodás alapján később és visszamenőleges hatállyal fizetnek.
5. A kórházi konszolidációnak nevezett részleges adósságrendezés keretében kifizetett összegről az Országgyűlés döntött, és törvény szabályozza az előlegek visszafizetésének rendjét. A kormány annyit tehet, hogy a finanszírozási rendszer korábbi anomáliái miatt bajba jutott intézetek helyzetén javít úgy, hogy megszünteti ezeket az anomáliákat. A finanszírozási szabályok úgy módosultak, hogy fölszámolódik az a korábbi igazságtalan és célszerűtlen gyakorlat, hogy azonos szakmai értékű szolgáltatásokat különböző díjon fizetnek meg. Ahol az eladósodásnak intézettől függő oka van, ott a helyi vezetés megerősítésével és a tulajdonosok segítségével lehet megoldást találni, az adósságrendezésre kapott finanszírozási előleg visszafizetési határidejének esetleges halasztásával a központi segítségnek egy lehetséges módja még szóba jöhet. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me