GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN, a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság február 4-i ülésén megtárgyalta a távhőszolgáltatásról szóló T/5304. számú törvényjavaslatot.
A bizottság egyetért abban, hogy a közüzemi szolgáltatás az energetika területén három lényeges dologra terjed ki: a villamosenergia-, a gázszolgáltatásra és a távhőszolgáltatásra.
A távhőszolgáltatásra ugyanúgy igaz, mint a másik két közszolgáltatásra, hogy alapvető létfeltételeket biztosít az állampolgárok számára, lényegesen hat a gazdaság működésére, és a szolgáltató ugyanúgy monopolhelyzetben van. Ezért a fogyasztót fokozottan védeni kell. Úgy, ahogy az államtitkár asszony beszélt róla, ebben a törvényben intézményesített formában jelenik meg a fogyasztóvédelem.
Ez különösen fontos azért, mert ezen a területen is várható a magánosítás. Ebben az esetben pedig nagyon fontos, hogy törvény, nem pedig valamilyen alacsonyabb rendű jogszabály védje a fogyasztót.
A védelem szempontjából hangsúlyozni szeretnénk: a fogyasztó számára hosszú távú biztonság valósuljon meg az ellátásban, a lehető legkisebb költséggel jusson a szolgáltatáshoz, és lehetőség szerint a szolgáltató monopolhelyzetével ne tudjon visszaélni és extra jövedelmet realizálni.
A bizottság emellett hangsúlyozza, hogy a távhőszolgáltatásban az is jellemző, hogy maga a szolgáltató van kiszolgáltatott helyzetben és szorul védelemre.
Mindezzel együtt ez a törvényjavaslat - megint hadd térjek vissza arra, amit az államtitkár asszony mondott - nem teremt több pénzt a távhőszolgáltatás számára, de tiszta viszonyokat a tulajdonos, a termelő, a szolgáltató és a fogyasztó között.
Nagyon lényeges, és befejező gondolatunk: sarkalatos kérdésnek tartjuk a mérés kérdését. A törvény ad némi inspirációt arra, hogy belátható időn belül erre a három év türelmi időt megfelelőnek tartjuk, hogy az ár és a minőség összhangba kerüljön, tehát a fogyasztó az elfogyasztott energiáért fizessen.
A társasházi törvénnyel való kapcsolatra bizottságunk külön kitér, de ezt majd a részletes vitában fogjuk elmondani.
Összességében egyhangúlag elfogadásra ajánljuk a tisztelt Háznak ezt a nagyon fontos törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me