GELLÉRT KIS GÁBOR

Full text search

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Bizottságunk nem először és tartok tőle, nem utoljára foglalkozott múlt héten a benyújtott törvényjavaslattal. Természetszerűleg mi kezdettől fogva azon az állásponton voltunk - ez megbízatásunkból természetesen ered -, hogy a kisebbségi képviselet dolgát mindenképpen meg kell oldani.
A bizottság ülésén a vitában szó esett a törvényjavaslat múltjáról, hányatott sorsáról, amelynek következtében most új változatban kerül a parlament elé a kisebbségek képviseletéről szóló két törvényjavaslat: a választójogi és a választási eljárásról szóló.
Elhangzott az, hogy akkor, amikor ez az Országgyűlés elkezdte munkáját, a frakciók nagyjában-egészében egyetértettek azzal, hogy az új alkotmány keretében kell gondoskodni a kisebbségi képviseletről. Erre megvolt a szándék, de végül is az új alkotmány nem született meg, és múlt szeptemberben vált nyilvánvalóvá valamennyiünk számára, hogy a szándék csupán illúzió volt, és hogy más megoldással kell kísérletezni, olyannal, amely törvények módosításával teszi lehetővé, hogy a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek az Országgyűlésben velünk együtt vagy a következő ciklusban helyet foglalhassanak.
Miután a törvény viszonylag későn került elénk és alkotmányossági kétségek fogalmazódtak meg vele kapcsolatban - tekintettel arra, hogy most már hosszú-hosszú évek óta mulasztásos alkotmánysértést követ el az Országgyűlés akkor, amikor nem tesz pontot ennek a nyitott kérdésnek, nyitott politikai problémának a megoldására -, szükségessé vált ez az új változat, és mindenképpen megoldandó ez a helyzet.
(9.30)
Bizottságunk nagy többséggel, szinte pártállásra való tekintet nélkül, egy kivétellel azon az állásponton volt, hogy akár ilyen formában is - de teljesen mindegy, hogy milyen formában, valamilyen formában - az Országgyűlés tegyen pontot ennek a hosszú históriának a végére. Ennek belpolitikai okai ismertek - a mulasztásos alkotmánysértés, mint kiindulópont. Van azonban ezen túlmutató - ez is elhangzott a bizottság ülésén - vonatkozása is: nemzetközi. Az, amikor a brüsszeli jelentés felhívja a magyar törvényalkotók figyelmét arra, hogy a magyar törvényeknek megfelelően oldják meg a kisebbség képviseletét. Tekintettel arra, hogy a magyar törvények az alkotmányból és a kisebbségi törvényből következően arról szólnak, hogy itt, az Országgyűlésben foglaljanak helyet, ilyen módon kell a megoldást keresni. Lehetne másképpen - ez a vitában, illetve más vitákban kiderült -, hogy a vonatkozó törvényeket módosítsuk. Ez azonban visszalépés lenne, mi magunk nem látjuk ennek a lehetőségét.
Végül is a legfőbb kétségek akörül fogalmazódtak meg, hogy ez a törvény is, mint sok más javaslat, alkotmánymódosítást kíván. Az alkotmánymódosítás tárgyalása azonban később kezdődik meg, mint a törvényeké, holott az alkotmánymódosítás elfogadása feltétele annak, hogy a két törvény egyáltalán hatályba lépjen. De éppen attól a szándéktól vezéreltetve, hogy a kisebbségi képviselők itt helyet foglalhassanak, bizottságunk úgy vélte, hogy támogatja a javaslatot - méghozzá meglehetősen nagy arányban, 12:2 arányban, 12 igennel és 2 nemmel -, és javasolja az Országgyűlésnek a két törvényjavaslat elfogadását, hogy ezt a mulasztásos alkotmánysértést végre fölszámolhassuk. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me