KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Megkezdhetném a válaszomat úgy is, hogy folytatom az ön első gondolatmenetét, és egy kicsit korrigálom. Talán az is bizonyítja, a szekszárdi Duna-híd ügyében nem a tárcánkon és nem a miniszterelnök támogatásán múlott, hogy megvalósult-e vagy nem valósult meg; a miniszterelnök a mi tárcánkat, ha ön jól emlékszik, nem is említette abban az ominózus felsorolásában. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Így van! Bizony ám!) Ennek az okait nem akarom vitatni vagy firtatni, pusztán csak tájékoztatom.
Visszatérve a Duna-hídhoz: ön azt mondta a legvégén, hogy miniszter úr lent járt Tolna megyében, és 3-4 milliárd forintot ígért támogatásként az új Duna-hídhoz Szekszárdon. Igen, és az új Duna-híd... - a koncessziós részvénytársaság a levelében, amit azóta megírt a tárcánknak, azt jelzi, hogy az egész beruházásra vonatkozó 40 százalékos állami támogatást, tehát körülbelül mintegy 10 milliárd forintot kér. A 3-4 milliárd és a 10 milliárd forint között igen jelentős a különbség. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Nem mindegy!)
Szeretném azonban az ügyet még inkább megvilágítani önök előtt Ezt a szerződést 1993 decemberében írta alá az akkori kormány ezzel a társasággal. Egy olyan rosszul kiírt koncesszió formájában szerződtek, amelyet azóta sem sikerült pénzügyileg rendbe hozni, azóta sem sikerült állami segítség útján sem a részvénytársaságnak egy értelmes, megfinanszírozható koncessziós projektet bemutatni.
Ezért nem épül meg ebben a formában a híd, és mivel február 17-e az utolsó határidő, úgy feltételezzük, hogy új formában az új, autópályás gyorsforgalmi hálózat szellemében kell kiírnunk majd egy új koncessziót a hídra.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me