DR. KISS RÓBERT

Full text search

DR. KISS RÓBERT
DR. KISS RÓBERT (SZDSZ): Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés tegnapi ülésén, napirend előtti felszólalásra adott válaszában a környezetvédelmi miniszter környezetvédelmi szempontból sajnálatosnak nevezte a hágai nemzetközi bíróság döntését.
Sok szakértői véleményt ismerünk már, így a hágai pert előkészítő szakértői csoportét, magáét a bíróságét, a Magyar Tudományos Akadémia nyolcvanas években kialakított álláspontját, a miniszterelnök által felkért tanácsadó testület véleményét, és még lehetne ezeket a véleményeket sorolni. Ezek közül, azt hiszem, mindannyiunk számára leginkább a környezetvédelmi miniszter véleménye hiányzik.
Tudjuk, hogy a duzzasztás a víz mozgásának lelassulásával jár, a hordalék, így a szennyezőanyagok is lerakódnak és a tározóban felhalmozódnak. Erre talán legjobb példa a kiskörei víztározó, ahol a hasonló síkvidéki erőmű megépítésével újra kialakult egy lápos, mocsaras vidék, úgy is mondhatnánk, hogy új Ecsedi-láp. A vízszint változásával a talajvíz mozgásiránya így gyakran változik, ezért a víztisztító hatású aprószemcsés réteg kimosódik.
(14.40)
Így az ivóvízkutak a vízlépcső alatt fokozatosan elapadnak, fölötte pedig - ivóvizünket elvéve, megmérgezve - elszennyeződnek. A vízmozgás egyes növények kipusztulását eredményezi, míg a vízszintkülönbség a vízi élőlények - elsősorban a halak - mozgását akadályozza, és szintén pusztuláshoz vezet. Ezenkívül azt is kell még hangsúlyozni, hogy egyes történelmi szempontból is fontos települések, illetve területek - mint például Esztergom - mély fekvésű részei a duzzasztott vízszint alá kerülnek, illetve a vízmozgás útján a szennyezett víz elöntheti a pincéket és a vízelvezető árkokat.
Tisztelt Államtitkár Asszony! Ezek után kérdezem, hogy ön, illetve a miniszter úr szerint milyen környezetvédelmi hatások várhatók egy alsó vízlépcső megépítése és a rendszer csúcsrajáratása esetén. Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiban. - Közbeszólás ugyanonnan: Bravó!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me