DR. KUTRUCZ KATALIN

Full text search

DR. KUTRUCZ KATALIN
DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kérdésem úgy szólt, hogy miért nem törődik a kormány a legrászorultabb és érdekeiket megvédeni nem tudó idős emberekkel? Az indok pedig, amiért ezt a kérdést felteszem, a következő:
A szociális törvény módosítása az időskorúak részére juttatandó rendszeres szociális segélyt átalakította időskorúak járadékává. Hatálybalépésével, vagyis 1998. január 1-jével ezeknek a személyeknek - vagyis azoknak az időskorúaknak, akiknek havi jövedelme 11 ezer, illetve egyedülálló esetén 13 ezer forint alatt van - az az alanyi jogon járó jogosultságuk, hogy közgyógyellátásban részesüljenek akkor is, ha a rendszeres havi gyógyszerköltségük nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 10 százalékát, vagyis a 1370 forintot havonta, megszűnt.
Úgy gondolom, hogy havi 11 ezer forint jövedelemből a lakásfenntartási költségek után nem sok minden marad, így ezeknek az idős embereknek a havi 1370 forintot meg nem haladó gyógyszerköltség is sok. Így az orvosok kényszerülnek arra, hogy megszánva az idős embert, a szükségesnél több gyógyszert írjanak, hogy meghaladja az 1370 forintot, mert akkor jár, és így bejuttassák a beteget a közgyógyellátásra jogosultak közé; vagy ha ezt nem teszik, akkor a rászoruló idős emberek nem jutnak hozzá a szükséges gyógyszerhez.
Kérdezem ezért a miniszterelnök úr helyett a népjóléti miniszter urat, mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy ezeket a nemkívánatos következményeket elkerüljék. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me