HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! A budai lakosság örömmel fogadta a pesti oldal látványos csinosítását, a Váci utca átalakítását, a pesti körutak rekonstrukcióját. Azonban ahogy ez a folyamat nagyjából véget ért, érdeklődve kérdezik a budai lakosok, hogy a pesti körút-rekonstrukció mikor folytatódik Budán, mikor kelnek át - itt az előbb éppen a hidakról volt szó - a hidakon a felújítók, hogy a pesti oldal után a budai oldalon folytassák tevékenységüket.
Ha meggondoljuk, hogy a pesti Nagykörútnak a Margit körút szerves folytatása, olyannyira, hogy ugyanazok a villamosok járnak rajta, akkor gondolom, ez nyilvánvalóan jogos kívánságnak tűnik. De a Krisztina körútnak is igen kiemelt szerepe van a városképben, a városszerkezetben; nem beszélve olyan neves műemlékekről, mint például a Krisztina téri templom, ahol tudjuk, Széchenyi István tartotta az esküvőjét.
Léteznek persze fejlesztési koncepciók, időről időre kiszivárognak részletek. Legutóbb arról lehetett hallani, hogy a Villányi út és a Krisztina körút belekerül a felújításba, de a Margit körutat valamilyen módon kifelejtették belőle. Őszintén remélem, hogy nem ez az igazság. Jó lenne tudni, mikor kerül sor ezekre a rekonstrukciókra, és még inkább jó lenne, ha minél előbb eljutnánk odáig, hogy a budai oldalon is megtörténnek ezek a felújítások.
A közhiedelemmel ellentétben egyébként Bel-Budán nem annyira gazdag emberek élnek - vagy nem nagyon sok gazdag ember él -, sokkal inkább kisemberek. Sok kisnyugdíjas él a Vízivárosban, az Országútnak nevezett részen, a Krisztinavárosban, akik igazán megérdemelnék, hogy legalább az utcakép valamelyest javuljon, és európai vagy akár csak a pesti oldalhoz illő képet kapjon.
Tudjuk, hogy a Margit körúton elkeserítően magas mértékű a légszennyezés, az iskolás gyerekek vérében a kimutatott ólomtartalom valóban nagyon elgondolkodtató és elkeserítő adatokat tükröz. Az olyasfajta rendezés, amelynek következtében a járdák valóban visszakerülnének a gyalogosokhoz, az ha kicsit is, de javítaná a körutak környezeti állapotát.
És akkor még nem említettem, tisztelt Ház, a kedvenc témámat, amely ügyben egyszer már interpelláltam - valljuk be, nem nagy sikerrel - ebben a Házban, a Moszkva tér állapotát, ami lassan Budapest szégyenfoltja lesz. Közlekedési káosz, kirakodóvásár, emberpiac, ketyegő közbiztonsági és köztisztasági bomba jellemzi a Moszkva teret. Ezt mindannyian tudjuk, akiket balsorsunk arra a tájára vetett a városnak.
Tudom, hogy nem elsősorban a kormány feladata ebben dönteni, mégis úgy gondolom, a közvélemény előtt érdemes és fontos a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumot megkérdezni, hogy legalább a maga szűk kompetenciáján belül mit kíván ebben a kérdésben tenni.
Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me