AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Valóban a magyar gazdaság és a magyar társadalom elmúlt évtizedi fejlődésében, életében nagyon fontos esemény volt a '68-as gazdasági reform, az új gazdasági mechanizmus bevezetése. Ennek hatásai a mai napokig jelentkeznek. Kétségkívül igaz, hogy a '68-as reform néhány év után megtört, a politika elfordult ettől, és ami utána következett, az az események meglehetősen felemás előrehaladása és visszalépése volt.
De ezzel együtt is az a Magyarország, amelyik 1989-ben a rendszerváltást politikai értelemben végrehajtotta, a gazdaság állapotát tekintve egészen másképpen nézhetett ki, mint ahogy más országok ebben a régióban. Azt gondolom, ez döntően és alapvetően a '68-as reformnak tudható be. Nem véletlen, hogy akkor - '89 körül - mindenki minket ítélt meg azon országnak, azon gazdaságnak, amelyik valószínűleg a leggyorsabban, a legkisebb veszteségekkel, feszültségekkel tudja majd a rendszerváltást végrehajtani. Sajnos ez nem egészen így sikerült. Mindannyian tudjuk, hogy a '90-es évek elején, közepéig - a nagyon jól induló helyzet ellenére - hátrább szorultunk, más országok megelőztek bennünket, elhúzódó gazdasági válság következett be, súlyos egyensúlyi feszültségek jelentkeztek.
(9.10)
De ezt követően, részben a gazdaságpolitika korrekciója révén, részben a folytatódó reformok következtében mostanra valóban ismét egy viszonylag kiegyensúlyozott helyzethez érkezhettünk. A magyar gazdaság '97-es fejlődése tulajdonképpen sok szempontból hasonlítható azoknak az éveknek a fejlődéséhez, amelyek a gazdasági mechanizmus bevezetését, a '68-as reformot követték, hiszen az elmúlt évben volt érzékelhető gazdasági növekedés.
Szeretném csendesen megjegyezni, hogy akár bruttó hazai termékben, akár bruttó nemzeti termékben mérünk - ahogy egyes felvetések szerint figyelnünk kellene mind a kettő mutatóra -, egyformán igaz az, hogy az elmúlt évben valószínűleg körülbelül 4 százalék körüli volt a növekedés, és ez úgy következett be, hogy közben az egyensúlyi viszonyaink nem romlottak, sőt javultak. Nem régen került napvilágra a fizetési mérleg előzetes száma '97-re, ami 1 milliárd dollár alatti fizetésimérleg-hiányt jelzett mindössze. Csendesen emlékeztetnék arra, hogy '94-ben még közel 4 milliárd dollárnál jártunk.
Tehát azzal kapcsolatban, hogy ma a magyar gazdaság helyzete javulóban van, és ami ennél még sokkal fontosabb, hogy láthatólag a kilátások pozitívak, most már valóban esélyünk van arra, hogy a régióban elért élhelyzetünket megőrizzük, és az európai uniós tagság is belátható közelségbe került, ebben még egyszer szeretném aláhúzni: igenis nagyon nagy szerepe van annak, amit 1968-ban ebben az országban a reformerek el tudtak kezdeni.
Még egy analógia kínálkozik talán a '68-as fejleményekhez. Nevezetesen úgy érzem, hogy az európai uniós csatlakozás sok szempontból hasonló feltételrendszert jelent, mint az új gazdasági mechanizmus bevezetése. Akkoriban valóban széles, azt gondolom, nemzeti egységgel - vagy legalábbis a szakértők nagyon széles körének a munkájával - sikerült több év alatt előkészíteni az új gazdasági mechanizmus '68. január 1-jei bevezetését. Most ugyanerre lenne szükség, a szakértők nagyon széles körének közös munkájával kellene előkészítenünk vélelmezhetően azt a 2002. január 1-jét, amikor Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja lehet. Azt gondolom, hogy a feladat szakmai értelemben legalább akkora; ha csak arra gondolunk, hogy 70-80 ezer oldal az az acquis, amit át kellene vennünk, és amivel együtt kellene élniük, mondjuk, még a magyar bíróságoknak is, amelyeknek ennek alapján kellene határozatokat, döntéseket hozniuk. Tehát nagyon nagy a feladat, és azt gondolom, hogy talán ennek a feladatnak az előkészítése, elvégzése során ebben az értelemben is építenünk kellene azokra a tapasztalatokra, amit a magyar társadalom, a magyar közgazdász szakma a hatvanas évek végén elért.
Még egyszer köszönöm a képviselő úrnak, hogy felvetette ezt a témát. Azt gondolom, hogy ami az aktualitásokat illeti, arról talán nem itt és most kellene beszélnünk (Dr. Surján László: Tévéidő van!), az talán inkább a választási kampány környezetébe való.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me