BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Egy észre nem vett évfordulóról szeretnék némi késéssel szólni, hiszen az évforduló a téli szünetre esett, de nemcsak az Országgyűlésben nem esett róla szó, hanem a magyar sajtóban, a magyar közéletben sem. Január 1-jén volt 30 éve, hogy 1968-ban megindult az, amit új gazdasági mechanizmusként neveztek akkor, egy átfogó, az egész térségben szinte egyedülálló gazdasági reform.
Ez a gazdasági reform akkor a tervgazdaság, az egypártrendszer, a Varsói Szerződés és a KGST kötöttségei között igyekezett érvényesíteni a racionális gazdálkodás, a fogyasztói szükségletek kielégítése, a versenyképesség, a világgazdasági nyitás szempontjait. Egy hatalmas intellektuális és politikai erőfeszítése volt ez a magyar közgazdász társadalomnak, a magyar gazdaságpolitikának. Nagy öröm számomra, hogy ezen erőfeszítés politikai és szellemi vezére, Nyers Rezső képviselőtársunk, egyik motorja, Tardos Márton képviselőtársunk, ma is itt ül velünk az Országgyűlésben. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Szeretném azonban hangsúlyozni: nem pusztán az indított erre a megemlékezésre, hogy képviselőtársainkat 30 év elteltével is köszönthetem, hanem az, hogy nincs minden tanulság nélkül az új gazdasági mechanizmus története. Az új gazdasági mechanizmust, ezt a gazdasági reformot végül is egy szorító kényszerhelyzet, súlyos egyensúlyi feszültségek kényszerítették ki az akkori magyar politikai vezetéstől. Ezek a kényszerítő körülmények elérték azt, hogy egy bölcs és bátor gazdasági reformra elszánják magukat, amely meg is hozta a maga első eredményeit, még nem a sikert, hanem a siker lehetőségét, egy esélyt teremtett Magyarországnak. Sajnos amikor a szorító kényszerhelyzet átmenetileg elmúlt a '70-es évek elején, az akkori magyar politika gyorsan feladta ezt az esélyt. Visszafordult a lobby a szovjet nyomásnak való engedés irányába, és bizony eljátszotta ezt az esélyt, '74-ben Nyers Rezsőt már eltávolították a maga akkori vezető szerepéből. Annak, hogy a magyar politika akkor elfordult a reformpolitikától, az egész ország fizette meg a későbbi években az árát. Ez az, amire érdemes emlékezni.
Három évtized elteltével, a '90-es évek közepén ismét egy szorító kényszerhelyzet előtt állt a magyar gazdaságpolitika, és csak dicséri a magyar gazdaságpolitikát, a jelenlegi kormányt, hogy e szorító kényszerhelyzet és a maga programja hatására képes volt bölcs és bátor reformokhoz és stabilizációs politikához nyúlni ebben a ciklusban; hogy újra kész volt olyan reformokat, stabilizációs intézkedéseket végigvinni, amelyek újra megteremtették - szeretném hangsúlyozni, még nem a sikert - a siker lehetőségét, az esélyt, a növekedés feltételeit, amelyek már kezdik meghozni legalább a társadalom egy része számára érzékelhető eredményeit. Ez számunkra nagy öröm.
De a szorító kényszer elmúltával - mert elmúlt a szorító kényszer - előttünk áll a kérdés: vajon bölcsebb lesz-e ma a politika, a gazdaságpolitika, képes lesz-e a szorító kényszer elmúltával is kitartani a bátor, bölcs és előremutató politika mellett, vagy a szorító kényszer elmúltával ismét enged a lobbyérdekeknek, a szavazathajhászásnak, és ismét eljátssza ezt az esélyt. Vannak olyan aggasztó jelek - akár a '98-as költségvetés egyes elemei, akár számos olyan döntés, amikor a politikai döntés megelőzte a számítást és kalkulációt -, amelyek aggasztanak, noha ezek még kisebbségben vannak.
Bízom benne, hogy lesz erő arra, hogy továbbvigyük ezt a politikát. Amikor mi - szabaddemokraták - négy évvel ezelőtt a koalíció mellett döntöttünk, akkor azért döntöttünk emellett, mert láttunk esélyt erre a reformpolitikára, és ezt a döntést nem bántuk meg, hiszen e ciklus első 2-2,5 évében valóban bátor és előremutató döntések születtek. Ha ez folyik tovább, akkor készek vagyunk arra, hogy a jövőben is partnerei legyünk egy ilyen politikának. Ha azonban a Szocialista Párt politikájában esetleg ismét az esély feladása jutna érvényre, egy olyan politikához a Szabad Demokraták Szövetsége nem lesz, nem lehet partner.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me