SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Elnök Úr! Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kökény Mihály népjóléti miniszter úr tavaly decemberben bejelentette, hogy a gyógyszerár-emelkedések alatta maradnak az éves inflációnak. Az egyik napilap ÁNTSZ-hírei szerint az emelkedő gyógyszerárak miatt a betegek '98-ban mintegy 3,5 milliárddal költenek többet - összesen 19,3 milliárdot - a patikákban, mint '97-ben. Ez, tisztelt miniszter úr, több mint 20 százalékos áremelkedés.
De nézzünk egy-két konkrét példát, vajon egy beteg ember számára mit jelent a gyógyszeráremelés! A nyugdíjasok sokat használt gyógyszere, a Reparon kenőcs és végbélkúp ára 43 százalékkal emelkedett. Az Elenium ára, melyet szintén a nyugdíjasok használnak nyugtatóként, 19 százalékkal, míg szintén az idősek kedvelt altatója, az Eunoctin ára 34 százalékkal emelkedett. Maradjunk még egy picit a nyugdíjasoknál! A szívbetegek gyógyszere, az Isolanid ára 24 százalékkal emelkedett. Ezeket a készítményeket természetesen más is használja, de jellemzően az idősek, a nyugdíjasok.
Nézzük, hogy egy kisgyermekes családban mit is jelent valójában a gyógyszeráremelés! A Chlorocid kenőcs ára, amelyet gyulladásra adnak, 26 százalékkal, a Daedalon tabletta ára - amit általában a gyerekeknek adnak hányás ellen - 30 százalékkal emelkedett. A gyerekek játszótéri sérüléseinél házi patikaszerként használjuk a Dermaphoryn sebhintőport, ennek ára 30 százalékkal emelkedett. A 100 milligrammos C-vitamin ára - ami semmi mással nem helyettesíthető készítmény - 24 százalékkal emelkedett. Ezt minden gyermek kapja felső légúti megbetegedésekkor, és természetesen a felnőttek is szedik ilyen esetekben.
Tisztelt Miniszter Úr! A fenti adatok tükrében vajon tényleg úgy érzik-e az állampolgárok, hogy a gyógyszerár-emelkedés alatta maradt az inflációnak? Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me