DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttem felszólaló szocialista képviselőtársamat, mint sokszor, most sem zavarja, hogy teljesen mást mond, mint amit a tények tartalmaznak.
Azt hiszem, senkinek sincs problémája Magyarországon azzal, hogy kétnyelvű helységtáblák vannak ebben az országban. Probléma a határokon túl van, igen tisztelt képviselőtársam. Mert a napi sajtóból értesülhetett róla, vagy ha nem, akkor most elmondom: Erdélyben átfestik a kétnyelvű helységtáblákat. A kolozsvári polgármester parancsára járnak a kommandók, és a települések tulajdonát képező helységnévtáblákat átfestik!
Ha ebben a pozícióban fog javítani a Magyar Országgyűlés munkája a határokon túl élő magyarok sorsán, akkor teljes szívvel támogatjuk ezt. Csak jól tudjuk, hogy e kettő között az égadta világon semmifajta összefüggés nincsen!
A nemzetközi példákra Bihari képviselőtársam nagyon precízen hivatkozott. Jó lenne, ha valóban valaki végighallgatná azt, amit ő elmond, és rájönne, hogy egyáltalán nem esett szó, mondjuk, a törökországi vendégmunkásokról, hogy Németországban képviselettel rendelkezzenek, pedig milliós számban élnek ott; nem esett szó a Franciaországban levő, mondjuk, feketebőrűekről és a többi és a többi.
Tehát a Magyar Országgyűlésnek - még egyszer hangsúlyozom, és a külügyminiszter úrnak ebben volt a nagy jogi baklövése - nincs jogi kötelezettsége a képviselet megteremtésére. Bihari képviselőtársam is körülbelül 16 percen keresztül sorolta jogi kifogásait, hogy miért nem kell képviselet, és utána olyan 4-5 percen keresztül szólt arról, hogy szociológiai értelemben mi az indoka, hogy van egy csoportképző ismérv, ami egyébként megvan a nyugdíjasoknál és megvan még néhány csoport esetében. S utána vannak a külpolitikai érdekek.
Viszont úgy látszik, elkerülte Szabó Lajos Mátyás képviselőtársam figyelmét, hogy a korábbi általános vitában mi azt mondtuk: májusban legyenek választások, listás, könnyített küszöbbel és két szavazólappal. Erről kellene vitatkozni.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me