NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Képviselőtársaim! Míg ezen a kései órán ebben a fontos kérdésben megfogalmazzuk álláspontjainkat, azt hiszem, hogy nem igazán érdemes megpróbálni egymás oldalára átlapátolni a felelősséget. Azt hiszem, hogy minél vehemensebben próbálja valaki ezt a lapátolást végrehajtani, annál sajnálatra méltóbb ez az erőfeszítés. Azt hiszem, semelyik politikai szereplőnek ebben a parlamentben nincs joga a másikra mutogatni, a másiknak az érveit relativizálni, és azt mondani, hogy csak ürügyként fogalmazódik meg egy bizonyos álláspont.
Hadd mondjam ellenzéki képviselőként, hogy különösen egy 72 százalékos többséggel rendelkező kormánykoalíciónak nincs erre joga, amikor valóban az elmúlt négy év rendelkezésére állt, hogy ezt a számára oly fontos problémát rendezze. Nem lehet ürügynek tekinteni olyan súlyos politikai és alkotmányjogi problémákat, amelyeket itt felvetettek a Ház mindkét oldalán, és legutóbb és legalaposabban valóban Bihari Mihály tette ezt.
Én is úgy látom, hogy gyakorlatilag két alapkérdés van, amelyet el kellene tudni dönteni, és amelyben egyezségre lehetne jutni, mert enélkül nem lesz előrelépés. Az egyik az, hogy az őszi időpont és a tavaszi időpont között van egy alapvető nézetkülönbség a Házban: az őszi időpontot javasolja az MSZP, és az őszi időpontot az MSZP-n kívül egyik parlamenti párt sem támogatja különféle - higgyék el, meglehetősen alapos - politikai és jogi megfontolásokból.
Lamperth Mónika is a minap (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a sajtóban megfogalmazta - mindjárt befejezem -, hogy nem megy az őszi választás, mert különféle okokból nem fog összejönni az alkotmányos többség.
A másik pedig ez a kétszavazatos vagy háromszavazatos probléma. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Letelt a két perc!) Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy ha ezt a két kérdést nem oldjuk meg, akkor 2002 februárjában is nagy esély van arra, hogy hasonló köröket fogunk ebben a Házban futni. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me