DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! "A magyar társadalom morális válságban van. Egy értékét vesztett társadalomban élünk, ahol az emberélet elvesztette azt a tiszteletét, ami korábban megillette" - ez hangzott el a televízió képernyőjén Berta Attila budapesti rendőrfőkapitány szájából a Fenyő János holtteste mellett készült interjújában.
(16.30)
Amikor hét évvel ezelőtt Antall József vagy más, a magyar nép sorsáért aggódó közéleti személyiség szájából hasonló jellegű kijelentések elhangzottak, a mai kormánypártok, sőt egyes mai ellenzéki erők ideológusai azonnal keresztény kurzust kiáltottak, és tényleg hisztérikus sikolyokban törtek ki, amikor a honvédelmi törvénynek egy elrejtett zugában megtalálták a "nevelés" szót.
A főkapitány ma joggal aggódik - a jogi és hatásköri problémák mellett valóban a legsúlyosabb gond - a társadalom értékvesztése miatt. Ám mindaddig, amíg gyermekeink és unokáink a Cartoon Network félelmetes acélszörnyetegeiből kitörő, városokat és embereket elpusztító halálsugarak élményén nőnek föl, mindaddig, amíg a világnézetileg semlegesnek deklarált iskolák hit- és erkölcstanoktatóit a költségvetés nem tekinti a többi tanárral egyenértékű pedagógusnak, mindaddig, amíg a televízió gombját benyomva a hazai és az európai tévétársaságok műsoraiban, bárhová is váltunk, csak füstölgő revolvereket, kábítószer-bódulatban verekedő fiatalokat és vérbe fagyott, eltorzult arcú tetemeket látunk, addig a Fenyő Jánosok, a Kinizsi utcai és a csepeli kiskereskedők és pár ezer forintért megölt idős asszonyok gyilkosainak a bővített újratermelése biztosítva van.
Mindaddig, amíg a Tocsik- és a Budapest Bank-botrány, a Xénia Láz-, a Nyírfa-, a Zefírusz- és egyéb ügyek eltűnt vagy soha nem létezetté nyilvánított aktáinak fő- és mellékszereplői hol hazai és nemzetközi szaktekintélyekként, hol városaink díszpolgáraiként, hol sikeres vállalkozókként, máskor köztiszteletben álló társadalmi szervezetek köztiszteletben álló vezetőiként, hol pedig parlamenti és parlamenten kívüli pártok képviselőjelöltjeiként tűnnek újra a szemünk elébe, addig a gyilkos maffiózók főszereplőinek sokkal szavatoltabb menlevelük van, mint a reformátor Husz Jánosnak Zsigmond királytól volt a konstanzi zsinaton.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt elnöke több ízben hangoztatta, hogy a májusi országgyűlési választásokon kormányváltozásnál többre, ám rendszerváltozásnál kevesebbre van szükség. A Magyar Demokrata Néppárt elnökeként én viszont azt mondom, hogy rendszerváltozásnál is sokkal többre: a gazdasági, társadalmi és politikai életben paradigmaváltásra van szükség.
A XIX. és XX. század liberális állameszménye nagyon helyesen szétválasztotta az államot az egyházaktól. Az elv azonban csonkán került végrehajtásra: az államot csupán a mennyben lakó Isten egyházától választották el, ám a páncélszekrényekben lakó pénz istenétől mindeddig nem. A mi feladatunkká vált ma mind a tiszta, mind a piszkos pénzek papjainak, a hamis Mammonnak ember-, család- és társadalomáldozatot bemutató világegyházának szétválasztása az államtól.
Az utóbbi hetekben sokszor és sokan kérdezték meg tőlem: ha a választópolgárok akaratából a Néppárt olyan helyzetbe kerülne, hogy részt vehetne egy kormány munkájában, kikkel tudja elképzelni a koalíciót. Innen, a Parlamentből válaszolok a mindeddig elhangzott és a jövőben elhangzó hasonló jellegű kérdésekre: csak olyanokkal, akik hajlandók ténylegesen dolgozni egy igazságosabb és testvériesebb világért, melyben az erkölcsi értékek visszanyerik az őket megillető helyet, és amelyek meglétét Berta Attila rendőrfőkapitány úr a Fenyő-gyilkosság délutánján a Margit utca sarkán oly indulatosan hiányolt.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me