DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A külföldre utazásról szóló, T/4860. számon benyújtott törvényjavaslat érthetően heves vitát váltott ki, hiszen egy olyan törvény meghozatala a tét, amely közvetlenül hozzájárul az állampolgárok alkotmányos alapjogainak megvalósulásához.
A törvényjavaslat általános vitája során meglehetősen ellentétes vélemények fogalmazódtak meg. Képviselőtársaim általában egyetértettek abban, hogy a külföldre utazás szabadságát egy új törvénynek kell szabályoznia, azonban voltak olyanok is, akik eleve megkérdőjelezték a törvényjavaslat benyújtásának indokoltságát.
Szeretném felhívni tisztelt képviselőtársaim figyelmét arra, hogy a törvények elfogadása során az Országgyűlés törvényalkotási felelőssége kiterjed egy racionalitási követelmény érvényre juttatására is, melynek értelmében biztosítani kell a jogrendszer egységességét és áttekinthetőségét. Az állampolgári szabadságot garantáló alkotmányos alapjog törvényi szabályozásának kérdésében való döntés esetében tehát az Országgyűlést fokozott felelősség terheli abban a vonatkozásban, hogy egy új törvény a közérthetőség követelményének való megfelelésen túlmenően harmonikusan illeszkedjen a jogrendszer egészéhez. Éppen ezért az előterjesztő azokkal ért egyet, akik nem csupán egy alkotmányos alapjog puszta deklarációjának tekintik a törvényjavaslatot, hanem észreveszik azt is, hogy a benne foglalt új rendelkezések más törvényekkel összhangban teszik lehetővé e jog gyakorlati érvényesülését a jövőben.
Mind az általános, mind a részletes vita során kiemelt figyelmet kapott a diplomata útlevélre jogosultak körének a törvényjavaslat szerinti meghatározása. Képviselőtársaim vitatták, hogy az eddig hatályos szabályozáshoz képest a javaslatban szűkítettük a jogosultak körét. Néhányan a további szűkítésre tettek javaslatot, abban azonban képviselőtársaim többsége egyetértett, hogy a jövőben is indokolt biztosítani az országgyűlési képviselők diplomata útlevélre való jogosultságát.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előterjesztő - tudomásul véve a vitában elhangzottakat és a bizottsági döntéseket - támogatja a képviselők diplomata útlevélre való jogosultságának biztosítását célzó módosító javaslatot. Ugyanakkor nem támogatható az az álláspont, mely szerint a hivatalos útlevélnek minősülő diplomata útlevél a törvény erejénél fogva bárki számára felhasználható magáncélú utazásra.
Hasonlóképpen nem támogatjuk a szolgálati útlevélre jogosultak körét érintő azon módosító javaslatokat, melyek szerint az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter javaslatára szolgálati útlevelet kapnának a piaci élet fontos szereplői is. A törvényjavaslatban egyértelműen kifejeződő törvényalkotói szándék ugyanis az, hogy a szolgálati útlevél külföldön az állami közszolgálati feladatok ellátását könnyítse meg. Nem lenne kívánatos tehát, hogy a piaci élet úgynevezett fontos szereplői közszolgálati okokból a piaci élet kevéssé fontos szereplőitől eltérően szolgálati útlevelet kaphassanak. Egyfelől azért, mert ebben az esetben egy határozatlan jogfogalomként megjelölt feltétel alanyi köréről lenne szó, másfelől azért, mert csak önkényesen lenne megállapítható az a bizonyos közszolgálati kritérium, melynek alapján különbséget tesznek a piac fontos és kevésbé fontos szereplői között. Ez a megoldás a jogalkalmazás során a jogegyenlőség és jogbiztonság jogállami követelményeinek sérelmével járna.
Az előterjesztő azt a javaslatot sem támogatja, amely az útlevél-igazgatási eljárás határidejének radikális, az általános eljárási határidőktől lényegesen rövidebb naptári napokban megállapított csökkentését fogalmazta meg. E javaslat szerint a hatóság az útlevelet a központi ügyfélszolgálatnál benyújtott kérelem esetén munkaidőn belül aznap, önkormányzatnál történő benyújtás esetén 5 munkanapon, postai benyújtás esetén pedig 8 munkanapon belül lenne köteles kiadni.
Természetesen méltányolható a szándék, amely az emberi jogok védelme érdekében e módosító javaslat benyújtásához vezetett. Mindenki számára magától értetődő, hogy az utazás szabadsága az állampolgárt születésétől megilleti, ugyanakkor jogának gyakorlásához érvényes útlevélre van szüksége, hiszen az útiokmány e szabadság érvényesítésének eszköze. Semmi nem akadályozza az állampolgárt abban, hogy a hatóság által kérelemre kiállított útiokmányát időben beszerezze. Emellett természetesen a hatályos jog és a jövőbeni szabályozás is lehetővé teszi indokolt esetben az útiokmány azonnali kiállítását, és azt sem fogja kizárni, hogy az állampolgár az új útiokmány elkészültéig a még érvényes útlevelét használja fel utazásra. E módosító javaslat elfogadása az útlevélhatóság olyan nagy arányú személyi és technikai fejlesztését igényelné, amely a költségvetés számára indokolatlan megterhelést jelentene. Ezen túlmenően a javaslat nem fogadható el eljárásjogi szempontból sem.
Az országgyűlési vita során a törvényjavaslathoz mintegy 50 módosító javaslatot nyújtottak be. Az előzőekben kiemelt javaslatokon túlmenően a külügyi és az alkotmányügyi bizottság, valamint több képviselőtársam tartalmi és formai jellegű módosító javaslataival nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a törvény szövege ne csupán egyértelműbbé, hanem közérhetőbbé is váljon.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezek alapján kérem, hogy a kormány által támogatott módosító javaslatokkal pontosított, kiegészített törvényjavaslatot fogadják el.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me