DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER, az alkotmány- és igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnöknő. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az alkotmányügyi bizottság - hasonlóan a külügyi és a honvédelmi bizottsághoz - a mai napon rendkívüli ülést tartott, és ezen a két előbb említett bizottsággal egyezően egyhangú döntéssel támogatta a javaslatot.
Ezért még nem álltam volna fel, hogy ezt közöljem, bár azt gondolom, fontos szempont, de szeretném tájékoztatni a Házat, a bizottság állást foglalt abban a kérdésben is, hogy az alkotmány értelmében milyen módon kell határoznia az Országgyűlésnek.
Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a határozati javaslat két pontjáról külön kell szavaznunk.
Az 1. pont, amely a légtér igénybevételének lehetővé tételéről, illetőleg a repülőterek használatáról szól, az alkotmány 40/B. § (1) bekezdése és 40/C. § (1) bekezdése alapján a jelen lévő képviselők több mint felének igen szavazatát igényli.
A 2. pontban foglalt felhatalmazás, amely az orvoscsoport kiküldésére vonatkozik - bár valamennyien tisztában vagyunk azzal, hogy nem harcoló alakulat, hanem pusztán orvosok kiküldéséről szól -, az alkotmány értelmében csapatok külföldre küldésének minősül, így az alkotmány 19. § (3) bekezdés j) pontja és 19. § (4) bekezdése alapján valamennyi országgyűlési képviselő kétharmadának szavazatát igényli, ezért két szavazással kell döntenünk, de ezt a támogatást mi is kérjük a Háztól.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me