DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Országgyűlés! Nem kívántam hozzászólni a vitában elhangzottakhoz (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Akkor minek beszélsz?), de két ok miatt mégis meg kell hogy tegyem.
Az egyik: külügyminiszter úr imént elhangzott néhány megjegyzése; a másik: Kapronczai Mihály (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: -czi!) képviselő úr néhány megállapítása.
Szeretnék emlékeztetni arra, hogy az előző ciklusban, az 1991-es Öböl-háborút megelőző döntések idején akkori miniszterelnökünk, Antall József személyesen vett részt a házbizottság ülésén annak céljából, hogy a rendelkezésre álló tájékoztatást az ENSZ felszólításáról személyesen megadja. Természetesen ez a tájékoztatás sem terjedt ki minden lehetőségre, és nyilván minden olyan momentumra, amivel az ENSZ-felszólítást hozzánk intéző szervei rendelkeztek. De csak az adatok ismeretének hiányával magyarázhatom, ha most, 7 év múltán a jelenlegi tájékoztatáshoz képest elhangzik, hogy az kevesebb volt a mostaninál. Legyen szabad azokat, akik a különböző pártok részéről részt vettek a házbizottság ülésén, de azokat is, akik az Országgyűlés zárt ülésén részt vettek, emlékeztetnem arra, hogy mennyi konkrétumot ismerhettek meg, hiszen a zárt ülés elrendelésének pontosan az volt az oka (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: A jegyzőkönyvet...), hogy az Egyesült Nemzetek Szövetsége (Bársony András: Szervezete!) azt kívánta, hogy ha részletesebb tájékoztatást kíván a Magyar Országgyűlés, akkor ezt biztonsági okokból az Egyesült Nemzetek Szövetsége által jelzett biztonsági okokból csak zárt ülésen tehesse meg. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Agyrém! - Történelemórán vagyunk!) Az ottani tájékoztatás, éppen emiatt, sokkal szélesebb is lehetett, mint az a néhány mondat, amihez most hozzájutottunk. Így is volt! (Taps az MDNP és az MDF padsoraiban.)
Sok vitát váltott ki annak a zárt ülésnek az elrendelése. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Bizony!) Ki volt mellette, ki volt ellene - nem tartom illőnek most részletezni. De az bizonyos, a zárt ülés anyagát a megfelelő rendelkezéseknek megfelelően én adtam át az Országgyűlés jelenlegi elnökének, tehát ellenőrizheti - hiánytalanul megkapta a terjedelmes anyagot -, hogy milyen tájékoztatás zajlott le, milyen módon került megvitatásra. Lehet utólag is kifogásokat emelni, de azt nem, hogy az szűkebb lett volna a jelenleginél. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Nem tudta senki!)
Ha már szót kértem, engedtessék meg, hogy Kapronczai képviselő úrnak a figyelmét (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: -czi!) egy fontos körülményre felhívjam, s talán nemcsak az ő figyelmét, hanem a meghallgatott vitában elég fontos elem az, ami hiányzik: az iraki tanulságok egy nagyon lényeges mozzanata az, hogy Irak hét évvel a korábbi háború után azért állhatott ellen az ENSZ határozatainak, azért teremthetett ismét súlyos feszültséget a világban, azért jutott el a dolog addig, hogy a világ jelentős és informált része fenyegetettnek érzi magát, mert Irak nem jogállam, Irak jelenleg a földgolyó kevés egypárti diktatúrái közül az, amelyik (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Csak egy!) a legmesszebbmenően visszaél a diktatúrával, az egypártisággal és a jogállam meghatározó hiányával.
Ez, azt hiszem, egy olyan körülmény, amit mindenkinek, aki alkotmányos, demokratikus, nemzeti és emberiségi érdekeket egyaránt tekintetbe vesz, nem hagyhat figyelmen kívül. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me