KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a határozati javaslat beterjesztésekor nagyon rövid történelmi visszapillantást és helyzetértékelést tegyek.
Önök előtt ismert, hogy az 1991-ben lezajlott Öböl-háború után az ENSZ Biztonsági Tanácsa több olyan határozatot hozott, amely Irak megmaradt és különösen veszélyes katonai potenciáljának korlátozását, illetve egyes területeken megszüntetését kívánta elérni. Ezek közül a legfontosabbak a tömegpusztító fegyverekre vonatkozó megállapítások voltak. Irak ugyanis gyártott és tárol, illetve jelenleg is képes gyártani tömegpusztító fegyvereket. Megbízható információk szerint rendelkezik vegyi és biológiai fegyverek előállításához szükséges anyagokkal, technológiával és kapacitással, illetve ezekből a fegyverekből ma is bevethető készletei vannak. Rendelkezik ezen fegyverek célbajuttatásához szükséges eszközökkel, ballisztikus rakétákkal, repülőgépekkel és nagy hatótávolságú tűzérségi eszközökkel.
A vonatkozó határozatok ellenére Irak ezen eszközeit, fejlesztő- és gyártókapacitását nem szüntette meg, sőt bizonyos területeken újakat teremtett. Tette annak dacára, hogy a Biztonsági Tanács 1991 áprilisában hozott határozata kimondja: Iraknak feltétel nélkül el kell fogadnia valamennyi vegyi és biológiai fegyver, valamint valamennyi kutató-fejlesztő, kiszolgáló- és gyártóberendezés, továbbá minden, 150 kilométernél nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéta és ezek gyártási infrastruktúrája nemzetközi ellenőrzés melletti megsemmisítését, ártalmatlanná tételét.
A határozat leszögezi, hogy Irak feltétel nélkül kötelezettséget vállal arra, hogy nem használ, nem fejleszt, nem épít és nem szerez be vegyi, biológiai vagy rakétafegyvereket. Iraknak a határozat alapján kötelessége átadni az ENSZ által létrehozott bizottságnak megsemmisítés, elvitel vagy ártalmatlanítás céljából a vegyi és biológiai fegyvereket.
(17.10)
A rakétákat, valamennyi rakétakapacitást, beleértve az indítóállványokat is, a bizottság ellenőrzése mellett Iraknak meg kell semmisítenie. A bizottság jogosult az Irak által bejelentetteken kívül más helyszínen is ellenőrizni. A határozatban foglaltaknak megfelelően Irak nem szerezhet be, nem fejleszthet nukleáris fegyvereket vagy ezekhez felhasználható anyagokat, semmiféle kutatásfejlesztést vagy gyártó infrastruktúrát. A nukleáris eszközök helyszíneit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek kell bejelenteni, és ezen eszközöket, létesítményeket az ügynökség kizárólagos ellenőrzése alá kell helyezni.
A fenti határozat megszületése óta Irak különböző ürügyekkel sorozatosan gátolta az ENSZ-ellenőrök munkáját, és kijátszotta az ellenőrzést. Ebből az elmúlt évek során többször keletkezett, nem egy esetben súlyos politikai konfliktus. Az említett, a határozat hatálya alá vont fegyverek óriási méretű pusztítást okozhatnak mind a polgári lakosság, mind a hadseregek állományának körében. Különösen igaz ez a biológiai fegyverekre, ugyanis az ellenük való védekezés módszere, technológiája még nincs teljesen kidolgozva, illetve a védekezés rendkívül nehéz, időigényes, és a polgári lakosság nagy tömegeire tekintettel gyakorlatilag ma még megoldhatatlan.
Engedjék meg, hogy idézzek néhány gondolatot egy olyan összefoglaló jelentésből, ami az ENSZ-bizottság összeállítása alapján Irak tömegpusztító fegyvereinek készleteiről szól. Biológiai fegyverekről van szó. A lépfenereagensek az ismeretek szerint már fegyver formájában rendelkezésre állnak. Megvizsgáltak baktériumokat, vírusokat és gombákat. Megvizsgálták annak lehetőségét, hogy üszkösödést okozó gázt és gombamérget alakítsanak fegyverré. Bizonyos harctéri kísérleteket is végeztek a fenti reagensekkel. Vizsgálatokat folytattak láb- és szájbetegségekkel, vérzéses kötőszövet-gyulladást okozó vírusokkal, métellyel és tevehimlővírussal. Kutatásokat folytattak egy búza kórokozójával és egy DDT-lombtalanítóhoz hasonló hatású mérges gombával.
Husszein Kamel Madzsid altábornagynak, az iraki tömegpusztító programért felelős vezetőnek 1995 augusztusi szökése rávilágított a biológiaifegyver-gyártási program kiterjedt voltára, ami arra ösztönözte Irakot, hogy beismerje, 39 tonna biológiai reagensekhez használatos kötőanyagot vásárolt. 17 tonnával máig nem számoltak el. A kérdéses anyag minden tonnájából 10 tonnányi bakteriológiai fegyver nyerhető. Ezek a fegyverek kontinens-, vagy világméretű tragédiákat idézhetnek elő.
Ebből következik, hogy ezen fegyverek megsemmisítése, fejlesztésük, gyártásuk lehetetlenné tétele gyakorlatilag az egész emberiség érdekeit szolgálja. Ezért Irak rákényszerítése az ENSZ-határozat végrehajtására a Föld népeinek, így Magyarországnak is közös érdeke. Az egész világ, benne az Egyesült Államok is, arra törekszik, hogy a válságot politikai, diplomáciai úton oldják meg, amire, igaz, egyre csökkenő mértékben, de még most is van reális esély. Ennek azonban az a feltétele, hogy Irak maradéktalanul és feltételek nélkül hajtsa végre a vonatkozó határozatokat.
Tisztelt Képviselőtársaim! A népek közös érdeke, hogy amennyiben ez politikai úton nem érhető el, akkor más eszközökkel, ha kell, erővel is, de ki kell kényszeríteni a határozatok végrehajtását.
Az egyik ilyen eszköz lehet katonai csapás mérése Irakra, amely egyrészt megsemmisíti az említett fegyverek és gyártókapacitások egy részét, másrészt meggyőzi Irakot arról, hogy nem dacolhat a nemzetközi közösséggel, végre kell hajtania a határozatokat. Minthogy az ENSZ Biztonsági Tanács határozataival kapcsolatos feladatok nem a NATO felelősségi körébe tartoznak, az esetleges katonai akció szervezését az Egyesült Államok vállalta magára, amihez kérte és kéri más országok, köztük Magyarország részvételét és segítését is.
Figyelembe véve az Egyesült Államok kérését és országunk lehetőségeit, a kormány azt javasolta a tisztelt Országgyűlésnek, hogy Magyarország légterének és a magyar repülőterek igénybevételének biztosításával, továbbá egy orvoscsoport kiküldésével támogassa az Irak elleni katonai műveleteket, ha ezekre sor kerül.
Természetesen az egészségügyi kontingens tagja kizárólag csak önkéntesen jelentkező, alapvetően hivatásos és szerződéses katona, esetleg néhány tartalékos lehet, ahogy ezt a honvédelmi törvény rögzíti. A katonai erő alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha a politikai, diplomáciai lehetőségek kimerülnek. Akkor viszont a siker érdekében meglepő, váratlan és megrendítő csapásra számíthat Irak, ezért annak ideje, időtartama nem határozható meg. A magyar orvoscsoportnak a feladat végrehajtására fel kell készülnie, a lehető legrövidebb határidőn belül készen kell állnia, és ez a határidő most napokban mérhető.
Tisztelt Ház! Minden ország, amelyik a politikai, erkölcsi támogatását meghaladva a diplomáciai megoldáskeresés legvégső határán túl akár a legszerényebb katonai együttműködést is felajánlja, annak költségét maga viseli. Így van ez a mi esetünkben is. Az orvoscsoport kiküldése, felszerelésük, egészségügyi eszközökkel való ellátásuk, valamint repülőtereink fogadókészségének, biztonságának stabilizálása, kiszolgálóképességük javítása mintegy 550 millió forintot igényel. Erre a honvédelmi tárca költségvetésében, érthető okoknál fogva, annak tervezésekor nem állíthattunk be pénzügyi forrást. A Pénzügyminisztériummal folytatott konzultáció alapján ez, ha nem is gondok nélkül, de a költségvetési tartalékból biztosítható. A határidő a készenlétre, amint mondottam, napokban mérhető. Éppen ezért fordultunk a parlament honvédelmi bizottságához, hogy a szükséges beszerzésekhez annak bizalmas jellegén túl az idő rövidsége miatt is adjon a közbeszerzési törvény alóli mentességet. Természetesen a beszerzés feletti utólagos ellenőrzésre is igényt tartunk.
Tisztelt Ház! Végezetül nagyon röviden szólni szeretnék arról, mi az oka annak, hogy tegnap rövid időn belül új változatot juttattunk el önökhöz e határozati javaslatból. A tegnapi házbizottsági ülésen a Fidesz és a Kisgazdapárt frakcióinak képviselői bejelentették: ha az eredeti változatban javasolt műszaki és nem harcoló kontingens kiküldésére vonatkozó javaslatot a kormány nem vonja vissza, a tárgyalásra vonatkozó házszabályi eltérést nem szavazzák meg. A kormány a módosítás mellett döntött, melynek eredménye a kiosztott új változat. Azért tette ezt a kormány, hogy a légtérhasználat engedélyezése mielőbb megszülethessen. Ellenkező esetben ugyanis ez szenvedett volna már megengedhetetlen késést.
Végezetül engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket: a döntés, amire most a kormány nevében a parlamentet kérem, különös felelősséget hordoz magában. Mindenekelőtt a biztonságért érzett felelősséget, egy olyan súlyos veszélyt jelentő katonai potenciál megszüntetése érdekében történő összefogásra, amelyben még remény van a politikai megoldásra is. Hitem szerint mindnyájan ezt akarjuk.
Tisztelt Ház! Kérem a határozati javaslat elfogadását. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me