KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Magyar Szocialista Párt parlamenti képviselőcsoportja nevében szeretnék néhány szempontot a tisztelt Ház figyelmébe ajánlani a döntéshez.
Mindenekelőtt szeretném hangsúlyozni, hogy a nemzetközi katonai akció kilátásba helyezésének célja - az eddigi politikai erőfeszítésekhez hasonlóan - az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok végrehajtásának a kikényszerítése.
A politikai erőfeszítések kudarca esetén indítandó katonai akció közvetlen célja az iraki tömegpusztító eszközök egészének vagy jelentős részének megsemmisítése, az ilyen fegyverek gyártására szolgáló iraki képesség jelentős meggyengítése. Nem amerikai, nem valamiféle nagyhatalmi érdekről van szó, és nem NATO-akcióról, hanem a nemzetközi béke és biztonság ügyéről, egy azt fenyegető súlyos veszély elhárításáról. Magyarország részvételét ily módon nem a NATO-hoz történő csatlakozás, hanem a nemzetközi normák, az ENSZ-határozatok iránti elkötelezettsége indokolja.
Ellentétben a Fidesz képviselőjével, én nem a különbséget, hanem az azonosságot szeretném kiemelni az 1991-es és a mostani helyzet között, ugyanis mindkét akció célja: egy, a világgal szembehelyezkedő agresszív politika megfékezése, a nemzetközi normák érvényesülésének biztosítása.
A Szocialista Párt képviselőcsoportja nevében szólva, de külügyminiszterként is szeretném biztosítani a Független Kisgazdapárt képviselőjét, hogy ahogy eddig, úgy ezután is a magyar külügyi kormányzat, a magyar kormány az utolsó pillanatig mindent megtesz a politikai megoldás lehetőségének biztosításáért; és szeretném azt is hangsúlyozni, hogy természetesen a magyar kormány mindig is különbséget tett és tesz az iraki vezetés politikája és az iraki nép között.
Mint az 1990-94 közötti parlament egykori ellenzéki képviselője, azt javaslom az MDF szónokának, egykori kormánypárti képviselőnek, aki kapkodással, a határozati javaslat nem kellő előkészítésével vádolta a kormányt, hogy hasonlítsa össze a mostani előkészítést az 1991-es Öböl-háborúban való magyar részvétel előkészítésével, hasonlítsa össze a mostani ellenzéknek adott tájékoztatást és információt azzal, amit akkor kapott az ellenzék az akkori kormányzattól. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Tisztelt Ház! A határozati javaslatban foglaltak nemcsak az amerikai kérések és a magyar hadsereg lehetőségeinek közös nevezőjét jelentik, de a parlamenti pártok álláspontjának közös nevezőjét is. A sürgős döntés és a konszenzus szükségességét figyelembe véve javasolja a Szocialista Párt képviselőcsoportja az Országgyűlésnek a határozati javaslat elfogadását.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me