LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Kedves Képviselőtársaim! Hölgyeim és Uraim! Mivel egyszer már hozzászóltam, nem arról kívánok beszélni, amit megerősítettem, hogy mi miért szavaztuk meg ezt a javaslatot, és miért fogadtuk el a Házszabálytól való eltérést. Én két másik témára szeretném a szíves figyelmet fölhívni, ha megengedik a képviselő hölgyek és urak.
Az egyik az, hogy mindent el kell követni a magyar külpolitikának, a magyar külügyi kormányzatnak annak érdekében, hogy ne kerüljön sor arra a szükséges beavatkozásra, amit itt most az előbb megszavaztunk. Tehát minden területen, minden fórumon mindent meg kell tennie a magyar külügynek annak érdekében, hogy ne legyen háború, ne legyenek áldozatok, ne legyenek halottak, hanem tárgyalásos úton, békés módon oldódjon meg ez a valóban nem könnyű probléma. Ez volna az első, ami egy kicsit eltér az előbb elhangzottaktól, ezért bátorkodtam még egyszer szót kérni.
A másik, amiről szintén gyakran elfeledkezünk, hogy lassanként most már '90-91 óta határtalan szenvedés sújtja Irak népét. Nem a politikai elitet, akik vitatkoznak egymással, nem az amerikaiakat, nem a politikai elitet Irakban, hanem az egyszerű embereket. Az embargó következtében idősek, fiatalok, gyermekek éheznek, nyomorognak, lehetetlen helyzetben vannak. Szükséges tehát erre az oldalra is odafigyelni egy kicsit, nemcsak Európának, nemcsak a magyar parlamentnek, hanem az ENSZ-nek és minden nemzetközi szervezetnek mert azért nem közömbös az, hogy egy országban hogyan él a lakosság, hogyan szenved a lakosság, hogyan éheznek a kisgyermekek, az idősek hogy pusztulnak el, csupán azért, mert az elitek közt ellentét van, és ezen vitatkoznak.
(17.40)
Erre a kérdésre nemigen fordítottunk szót, és a Független Kisgazdapárt mint egy humanista párt nevében szeretném felhívni nemcsak az Országgyűlés, tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hanem az egész világ figyelmét arra, hogy néha gondoljunk arra is, hogy sok-sok százezer, millió embert érintő dolgok vannak a nagypolitika hátterében.
Természetesen a Független Kisgazdapárt az ENSZ-határozat alapján - mint ahogy már az előbb mondtam - támogatja ezeket a megoldásokat, amikről beszéltünk. Mi sem értettünk volna egyet egy fegyveres beavatkozással, tehát a részvétellel ebben a háborúban - semmilyen módon. Minden szempontból támogatjuk ezt a megoldást, azonban az a kérésünk, hogy lehetőleg a külügy és a hadügy is próbálja megoldani azt a kérdést, hogy egyrészt ne legyen véres háború, és mindent kövessen el a magyar kormányzat is ennek érdekében; másrészt pedig, ha sikerül - akár háború nélküli tárgyalással, akár pedig fegyveres beavatkozás után - egy békés állapotot létrehozni, akkor figyeljen oda a világ, hogy az embargót bizonyos értelemben szűkítse, bizonyos értelemben könnyítéseket vezessen be ebben az országban, mert ha ezeket bevezeti, akkor talán az ott élő emberek élete is javul valamit - mert az is cél lenne, hogy Irakban végre emberi módon élhessenek az emberek, nőhessenek fel a gyermekek, és nyugodtabb életformát biztosítsanak.
Erre szerettem volna felhívni a figyelmet, és ezért kértem még egyszer szót. Köszönöm szépen a tisztelt figyelmüket. (Taps az FKGP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me